Beroepspraktijkvorming (BPV)

Beroepspraktijkvorming wordt ook wel stage genoemd. Je leert vaardigheden aan op school, in het bedrijf zie je hoe dit in de praktijk verloopt en pas je de vaardigheden toe. Daarnaast biedt het bedrijf de mogelijkheid om dingen te leren die op school niet of nauwelijks aan de orde komen.

De vaardigheden die in het bedrijf aan bod kunnen komen zijn:

  • Sociale vaardigheden (zoals klant ontvangen, (advies)gesprekken voeren, klantvriendelijkheid en dienstverlenend gedrag, telefoon opnemen).
  • Administratieve vaardigheden (afspraken maken, telefoonnotities maken, klantenbestand bijwerken).
  • Hygiëne maatregelen (zoals schoonmaak, was, desinfectiemaatregelen).
  • Rol van stagiaire/werknemer (houden aan afspraken, meedraaien in teamverband).
  • Vaktechnische vaardigheden en kennis (op gebied van schoonheidsspecialist, drogist en parfumerie).

Meer informatie

Opbouw van de BPV

Naast de lessen op school draai je mee in een BPV-bedrijf. Hoeveel dagen is afhankelijk van het leerjaar waar je in zit. Je krijgt een roostervrije dag, waarop je BPV kunt gaan volgen. Eventueel mag je ook op andere dagen en/of avonden BPV volgen, mits jij en jouw BPV-bedrijf dit op prijs stellen. Vanzelfsprekend mag dit niet tijdens verplichte lessen of andere schoolactiviteiten. In de BPV-map zit een aanwezigheidsformulier. Dit moet ingevuld en afgetekend worden door de praktijkbegeleider. Je bent verplicht om gemiste uren in te halen. Dit mag ook in de vakantie of in het weekend, of in een week met minder lessen. Tijdens lestijd mag het nooit.

Voorbereiding op de BPV

Voor de opleiding start wordt er een informatieavond georganiseerd op school om je voor te bereiden op de BPV. Tijdens het studieloopbaanbegeleidingsuur wordt besproken wat je tijdens de BPV gaat doen en wat er van je verwacht wordt. Je krijgt een BPV-boek met daarin diverse opdrachten en informatie. Gedurende de opleiding leer je vaardigheden die je kunt toepassen en oefenen in de BPV.

Begeleiding tijdens de BPV

De praktijkbegeleider van het BPV-bedrijf is ervoor verantwoordelijk jou te begeleiden gedurende de BPV-periode en wegwijs te maken in het bedrijf. De studieloopbaanbegeleider houdt 2x per jaar een voortgangsgesprek over de BPV met jou op school. Tevens heeft de studieloopbaanbegeleider contact met het BPV-bedrijf over jouw voortgang, zowel tijdens een bezoek als telefonisch. De BPV-coördinator verzorgt o.a. ook nieuwsbrieven naar de bedrijven toe en evalueert de samenwerking met school en de bedrijven.

Wanneer je vragen of problemen/conflicten hebt, probeer je deze eerst op te lossen met je praktijkbegeleider van het bedrijf. Je stelt je studieloopbaanbegeleider op de hoogte. Deze kan je hierin adviseren en indien gewenst een afspraak maken om de situatie met de praktijkbegeleider en jou te bespreken.

Beoordeling van de BPV

Iedere student ontvangt aan het begin van het schooljaar een BPV-boek. Het boek lever je in bij de studieloopbaanbegeleider ter controle en beoordeling. De beoordeling moet aan het einde van de opleiding voldoende zijn om te kunnen diplomeren.

De voortgang wordt beoordeeld aan de hand van het volgende uit het BPV-boek:

  • Beoordelingsformulieren betreft gedrag en inzet. Deze worden beoordeeld door de praktijkbegeleider.
  • Beroepsgerichte opdrachten. Deze worden beoordeeld door de studieloopbaanbegeleider.
  • Voortgangsverslag. Deze wordt beoordeeld door de studieloopbaanbegeleider.

Het vinden van een erkende BPV-plaats

Je moet zelf een passende BPV-plaats zoeken. Het bedrijf moet een erkenning hebben voor schoonheidsspecialist niveau 3 of 4 van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) om stagiaires te kunnen begeleiden. Je kunt op http://www.stagemarkt.nl/ vinden of het bedrijf hiervoor erkend is en welk bedrijf nog stagiaires zoekt. Ook vind je hier vele sollicitatietips.

De volgende voorwaarden worden gesteld aan het vinden van een erkende BPV-plek:

  • Je zoekt een bedrijf met erkenning SBB.
  • In het eerste leerjaar mag je ook stagelopen bij een drogist, parfumerie of ander aanverwant bedrijf.

Tijdens de BPV-informatieavond geven we aan hoe je het zoeken en solliciteren het beste aan kunt pakken. Ook krijg je informatie over wat je kunt verwachten van de BPV en wat het bedrijf van jou verwacht. Wanneer je geen geschikte BPV-plaats kan vinden krijg je tijdens de opleiding advies en begeleiding van de studieloopbaanbegeleider, waaronder het volgen van een workshop.

Problemen tijdens de BPV

Het kan zijn dat tijdens jouw BPV problemen ontstaan. Bespreek dit altijd eerst op de BPV met degene die jou begeleidt. Als je er niet uitkomt neem dan snel contact op met jouw begeleider vanuit school. Stop nooit zelf met je BPV zonder dat je dit hebt besproken. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de voortgang van jouw opleiding. Samen met je begeleider wordt er altijd gezocht naar een oplossing.

BPV-overeenkomst

In de BPV-overeenkomst staan de rechten en plichten van alle partijen (jij, BPV-bedrijf, school). Ook is het aantal BPV-uren vermeld. De overeenkomst dient direct bij aanvang digitaal ondertekend te worden. Zonder BPV-overeenkomst worden gemaakte uren niet geldig verklaard.

Fraude of diefstal

Wanneer er wordt geconstateerd dat je fraude of diefstal hebt gepleegd binnen het bedrijf dan kan school overgaan tot een schorsing of verwijdering. In deze gevallen worden altijd alle betrokken partijen ingelicht.