Begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door je studieloopbaanbegeleider. De studieloopbaanbegeleider (SLB’er) is de aangewezen persoon waar je terecht kan voor informatie, advies, problemen en klachten. Je studieloopbaanbegeleider informeert je ook over je voortgang. We vinden het belangrijk dat je tijdig en open communiceert. Alleen dan kunnen we je goed begeleiden in je studieloopbaan en eventuele problemen die je daarbij tegenkomt.

Meer informatie

Studieloopbaanbegeleider

Tijdens je opleiding volg je studieloopbaanbegeleiding. Deze les wordt benut voor verschillende zaken:

  • Uitleg en doornemen van studiehandleiding.
  • Informatie over de opleiding geven, zoals roosterzaken etc.
  • Informatie over voortgang, BPV en examens.
  • Ondersteuning bij het maken van een keuze uit de keuzedelen.
  • Bespreken groepsproces.
  • De loopbaanmogelijkheden.
  • Persoonlijke wensen en ambities.
  • Persoonlijke vragen en problemen.
  • Individuele gesprekken.

De studieloopbaanbegeleider is de aangewezen persoon waar je terecht kan voor informatie, advies, problemen en klachten. Gedurende de opleiding worden er minstens twee voortgangsgesprekken gevoerd tussen jou en de studieloopbaanbegeleider. Er wordt een verslag gemaakt met eventueel afspraken. Indien nodig kan er contact worden opgenomen met je ouders/verzorgers en/of je BPV-bedrijf. Wanneer je meerderjarig bent, nemen we alleen in noodgevallen contact op met je ouders/verzorgers. Wanneer je minderjarig bent (jonger dan 18 jaar), nemen we contact op met je ouders en/of verzorgers indien er bijzonderheden zijn rondom jouw resultaten, beroepshouding en aanwezigheid. Bij minderjarige leerlingen moeten de ouders tekenen voor de rapporten en toestemmingsformulieren die je gedurende de opleiding ontvangt. Bij gescheiden ouders, hanteren wij één aanspreekpunt.

Docenten, coach en onderwijsleider

Docent/coach
De docent is degene die je vakinhoudelijk begeleidt. Van je docent krijg je uitleg over de lesstof die je moet kennen en je krijgt te horen wat je moet doen. De docent is de persoon waar je naar toe kunt als je vragen of problemen hebt met de lesstof van een bepaald vak. De coach begeleidt je bij jouw leerproces en bij het vak/project.

Onderwijsleider
De onderwijsleider is verantwoordelijk voor de algemene gang van zaken binnen de opleiding. Als student overleg je met je docent of  studieloopbaanbegeleider. Alleen als je er met hen niet uitkomt, kun je terecht bij de onderwijsleider.

Passend onderwijs

De wet op het passend onderwijs is ingegaan op 1 augustus 2014. Dit houdt in dat jongeren met een stoornis, beperking, handicap of ernstige ziekte succesvol moeten kunnen zijn op school. Als het bovenstaande op jou van toepassing is, dan krijg je een aparte (zorg)intake, zodat bepaald kan worden welke vormen van begeleiding nodig zijn om je te ondersteunen bij het behalen van je diploma. Tijdens de intake wordt bepaald of jouw zorgbehoefte past bij het ondersteuningsprofiel van de opleiding. Indien dit niet het geval is, word je door de zorgcoördinator aangemeld bij de adviescommissie ‘passend onderwijs’. Indien jouw zorgbehoefte wel past bij het ondersteuningsprofiel van de opleiding, dan wordt er een aparte bijlage bij de onderwijsovereenkomst gemaakt, waarin de afspraken rondom de begeleiding worden vastgelegd. Je krijgt dan over het algemeen ook extra begeleiding van onze intern  zorgmedewerker (Cindy Wijsbek). Het kan zijn dat er tussentijdse belemmeringen ontstaan tijdens de opleiding. In dit geval zal er alsnog een intakegesprek plaatsvinden met de intern zorgmedewerker om te bekijken wat voor jou en voor ons de mogelijkheden zijn.

Dyslexie en Dyscalculie
In overleg met je SLB’er regel je zaken rondom dyslexie en dyscalculie. Wanneer je al bewijzen hebt moet je die overleggen aan het examenbureau. Wanneer je twijfelt over dyslexie en dyscalculie, dan kun je dat aangeven bij je SLB’er. De SLB’er gaat dan in overleg met de zorgcoördinator. Er wordt bekeken of je je dient te testen bij de orthopedagoog en of je in aanmerking komt voor bepaalde aanpassingen. Je dient aan het begin van het jaar een aanvraagformulier in te vullen samen met je SLB’er en de zorgcoördinator. Bij dyscalculie volg je ook een aangepast voortraject rekenen. Met dit voortraject bij rekenen, kan je in aanmerking komen voor het aangepaste rekenexamen (een examen waarbij je rekenkaarten en/of een rekenmachine mag gebruiken). De examencommissie beslist naar aanleiding van het advies van de orthopedagoog of je een aangepast examen mag doen en hoe dit examen wordt aangepast. Het is daarbij wel belangrijk dat je je blijft inzetten voor het behalen van zo goed mogelijke resultaten.

Extra zorg en begeleiding

Soms kan het voorkomen dat je tijdens de opleiding extra hulp of begeleiding nodig hebt. Als het nodig is, kan een studieloopbaanbegeleider je doorverwijzen naar: 

Maatschappelijk werk
Je kunt bij de schoolmaatschappelijk werker terecht met diverse problemen, zoals financiële problemen, sociale en privé problemen. Indien nodig kan er doorverwezen worden naar specialistische zorg. De studieloopbaanbegeleider kan je aanmelden bij de schoolmaatschappelijk werker.

Zorgmedewerker
De interne zorgmedewerker ondersteunt studenten die ‘passend onderwijs’ nodig hebben en een ‘bijlage passend onderwijs’ hebben. Voor meer informatie kun je terecht bij je studieloopbaanbegeleider.

Gezondheidscoach
De gezondheidscoach is beschikbaar voor vragen en advies op het terrein van de gezondheid zoals verslaving waaronder alcohol, drugs, gamen etc. Studenten kunnen hiermee zelf contact opnemen. Contactgegevens zijn na te vragen bij de studieloopbaanbegeleider.

Vertrouwenspersoon
Je kunt voor klachten op het gebied van ongewenst gedrag terecht bij de vertrouwenspersoon. Deze is te bereiken op 010-4482760 (dagelijks van 8.00 – 20.00 uur, bij voicemail kun je inspreken) of via de mail [email protected].

Ondersteuningsteam
Het ondersteuningsteam heeft als doel een passende opleiding te vinden. Je kunt hier onder andere terecht voor:

  • Twijfel over studie- en beroepskeuze.
  • Adviesgesprekken over passende opleiding en begeleiding overstap.

Orthopedagoog 
De orthopedagogen van het Albeda kunnen ondersteuning bieden bij het uitvoeren van testen naar dyslexie, dyscalculie of andere beperkingen. Jouw eerste aanspreekpunt is jouw studieloopbaanbegeleider, die kan jou doorverwijzen.