Beroepspraktijkvorming (stage)

De BPV (stage) moet je met een voldoende afronden om je diploma te kunnen krijgen. Dit is dus een belangrijk onderdeel van jouw opleiding. De BPV wordt beoordeeld door de praktijk. Je kunt alleen bij een erkend (goedgekeurd) leerbedrijf je beroepspraktijkvorming (stage of werk) doen. Op de site van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) vind je of een leerbedrijf is goedgekeurd. Tijdens je BPV volg je de regels die in dat beroep gelden. Dit kan betekenen dat je 's avonds en/of in het weekend stage moet lopen of werken. Houd hiermee in je privéleven rekening.

Meer informatie

BPV-traject Sport- en Bewegingsleider (traject A)]

Tijdens je opleiding volg je de volgende stages:

  • Eerste leerjaar: 120 uur verenigingsstage
  • Tweede leerjaar:
    • 100 uur verenigingsstage
    • 160 uur sportspecialisatie (keuzedeel 1)
    • 100 uur zomer BPV (keuzedeel 2)
  • Derde leerjaar:
    • 240 uur sportspecialisatie (vervolg keuzedeel 1)
    • 160 uur sportspecialisatie 3 (keuzedeel 3)
    • 120 uur sportstimulering/sportrecreatie

BPV-traject Sport- en bewegingscoördinator (traject C, voor B en E is het aantal uren aangepast)]

  • Eerste leerjaar: 100 uur verenigingsstage
  • Tweede leerjaar:
    • 120 uur verenigingsstage
    • 160 uur sportspecialisatie (keuzdeel 1)
    • 100 uur zomer BPV (keuzedeel 1)
  • Derde leerjaar: 320 uitstroomprofiel en 160 uur sportspecialisatie 2 (keuzedeel 2)
  • Vierde leerjaar: 640 uur uitstroomprofiel en 160 uur keuzedeel 4

Je begint altijd met een stage (BPV) in je eigen vereniging. Zo kun je jezelf in een bekende omgeving voorbereiden en wennen aan een stage (BPV) in het werkveld. Hiervoor is een speciale reader met opdrachten ontwikkeld.

Het vinden van een BPV-plaats

Bij de start van je opleiding krijg je hier op school een BPV-plaats toegewezen. Meestal is dit een vereniging of school waar wij mee samenwerken. Je ontvangt van Albeda een studenten e-mailadres, een eigen studentcode om in te loggen op onze digitale omgeving, Eduarte genaamd. Je kunt dan je BPV-uren noteren. Soms kan je ook je stageplaats rechtstreeks doorgeven. Dit gaat altijd in overleg met onze BPV-coördinator. Ga naar het kopje 'student geeft zelf BPV-plaats door'. Daar staan erkende leerbedrijven uit stagemarkt* in, die geschikt zijn voor jouw opleiding. Je selecteert de vereniging of school waar je gaat stage lopen.

De BPV voor je keuzedeel (in een bepaalde sport) loop je meestal in een zwembad, een fitnesscentrum, bij een voetbalclub, bij een tennisschool, een buitensportbedrijf of een ski- en snowboardcentrum. 
De BPV voor sportstimulering/ sportieve recreatie vindt plaats bij recreatie- sportstimuleringsbedrijven of in projecten. Vanuit school worden regelmatig mogelijkheden aangeboden om je BPV-uren in bepaalde projecten uit te voeren.

http://www.stagemarkt.nl/ is de website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) voor stages in het beroepsonderwijs. Deze website is er voor iedereen die betrokken is bij het aanbieden, zoeken en vinden van een stage of leerwerkbaan. Het leren vinden van en solliciteren naar een BPV-plek is een belangrijk onderdeel in je voorbereiding van op de arbeidsmarkt. Tijdens de eerste lessen studievaardigheid wordt hier aandacht aan besteed. Let op: BPV is alleen mogelijk bij een door het SBB (landelijk kenniscentrum) erkend leerbedrijf.

Voorbereiding en begeleiding

Voorbereiding op de BPV
Tijdens het studieloopbaanbegeleidingsuur worden de BPV-opdrachten besproken. Aan de hand van de opdrachten wordt doorgenomen wat je tijdens de BPV gaat doen en wat er van je verwacht wordt. Wanneer je geen BPV-adres kunt vinden (ook niet op www.stagemarkt.nl) kan de BPV-docent van school jou adviseren en begeleiden. Ook is er tijdens de eerste periode op school wekelijks een spreekuur bpv.

Begeleiding tijdens de BPV
De beroepspraktijkvorming wordt vanuit school begeleid door je BPV-docent van het betreffende vak (keuzedeel of profiel). Deze docent is verantwoordelijk voor plaatsing bij je leerbedrijf en ziet toe op de begeleiding op deze leerplek. Hij/zij bezoekt de werkplek en hij/zij evalueert het verloop van de beroepspraktijkvorming met jou en de begeleider van het leerbedrijf. Ook als er problemen zijn bij de BPV, kun je terecht bij de BPV-docent. Op het leerbedrijf word je begeleid door de praktijkopleider van het leerbedrijf.

Beoordeling van de BPV

De beoordeling van de BPV is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van je praktijkopleider bij het leerbedrijf en de BPV-docent vanuit school. Uiteraard ben jij zelf ook verantwoordelijk voor een goed verloop van je BPV. Je krijgt per BPV-periode altijd informatie en opdrachten mee. Ook zijn er beoordelingsformulieren ontwikkeld en vinden er van tijd tot tijd gesprekken met jou en de beoordelaars plaats. Een BPV-periode moet altijd met een voldoende worden afgesloten.

De BPV is in het begin vooral bedoeld als oriëntatie en om te oefenen, zodat je een goed beeld van het beroep krijgt. In je BPV-reader staan de opdrachten die je tijdens de BPV uitvoert zodat je gericht oefent.

In het laatste leerjaar moet je, onder andere in de BPV gedurende een bepaalde periode, laten zien dat je “het vak beheerst”. De beoordelingen die je in die fase krijgt tellen mee voor de examinering. In de BPV-gids die je op school krijgt uitgereikt, lees je hoe het één en ander in zijn werk gaat en ook hoe beoordelingen tot stand komen (zie ook LMS). Daarin kun je ook lezen hoe de begeleiding in zijn werk gaat. Je krijgt begeleiding van de BPV-docent vanuit de opleiding en begeleiding op het leerbedrijf door de praktijkopleider. Zij onderhouden ook contact over jouw vorderingen gedurende de BPV.

Problemen tijdens de BPV

Het kan zijn dat tijdens jouw BPV problemen ontstaan. Bespreek dit altijd eerst op de BPV met degene die jou begeleidt. Als je er niet uitkomt neem dan snel contact op met jouw begeleider vanuit school. Stop nooit zelf met je BPV zonder dat je dit hebt besproken. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de voortgang van jouw opleiding. Samen met je BPV-docent wordt er altijd gezocht naar een oplossing.

Verklaring omtrent gedrag
Steeds meer BPV-organisaties vragen van studenten een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Deze verklaring is op te vragen bij de gemeente waar je woont. Het komt voor dat een BPV-organisatie je niet toelaat zonder een VOG. Aan de aanvraag zijn kosten verbonden. Deze kosten zijn voor jouw rekening en kunnen per gemeente verschillen. Het niet kunnen verkrijgen van een VOG heeft hoogst waarschijnlijk gevolgen voor je studievoortgang. Algemene informatie over de VOG vind je op deze site.

Urenregistratie in de BPV-module

Tijdens je BPV houd je zelf de registratie van je uren bij in de BPV-module in Eduarte. Elke week werk je de BPV-registratie bij. Je praktijkopleider keurt je uren goed. Je BPV-docent op school volgt je BPV-traject. Bij de start van je opleiding krijg je een account. Dit moet je meteen activeren, omdat je dan ook toegang krijgt tot je BPV-module. Met de BPV-module kun je precies bijhouden hoeveel uur stage je hebt gelopen en of je op schema ligt. Dit is heel belangrijk. Om aan het eind van je opleiding je diploma te kunnen ontvangen, moet je voldoende BPV-uren (is werken in het werkveld sport en bewegen) hebben gedraaid.

Praktijkovereenkomst

In de praktijkovereenkomst staan alle afspraken die je maakt met Albeda en het BPV-bedrijf over jouw BPV. Dit document wordt door het BPV-bedrijf, door Albeda en door jou ondertekend. De ondertekening vindt digitaal plaats (via een link) en moet je liefst direct na ontvangst doen, anders verloopt de link.