Beroep

De Financieel administratief medewerker en de Bedrijfsadministrateur zijn werkzaam op de administratie van een bedrijf of instelling. De werkzaamheden zijn primair intern gericht. Hoewel deze medewerkers met enige regelmaat externe contacten hebben, is er doorgaans sprake van een back office functie.

Meer informatie

Waar kom je te werken?

Financieel administratief medewerker
Met het diploma Financieel administratief medewerker kun je aan de slag op de financiële administratie van bedrijven. Ook kun je gaan werken bij een administratiekantoor. Daar verzorg je de financiële administratie voor bedrijven die klant zijn bij dat kantoor.

Waar je ook voor kiest, je komt terecht in een uitdagende baan, waar je alles wat je geleerd hebt in de praktijk kunt brengen. Als financieel administratief medewerker werk je met computers en softwarepakketten. Je zorgt dat je kennis op peil blijft in deze snel veranderende wereld, maar dat spreekt voor zich. Ook je communicatieve vaardigheden kun je goed gebruiken: bij je contacten met collega’s, maar ook tijdens vergaderingen of in overleg met klanten.

Bedrijfsadministrateur
Als bedrijfsadministrateur ga je aan de slag op de financiële afdeling binnen een bedrijf. Je houdt je bezig met de administratie van de organisatie. Daar komt heel wat bij kijken, want elk bedrijf heeft een andere financiële administratie. Zo zorg je bijvoorbeeld voor een goede verwerking van inkomende en uitgaande facturen. Daarnaast bekijk je hoe het er voor staat met budgetten, voorraden en uren. Elke maand, kwartaal en jaar stel je rapportages op en presenteert deze aan de directie van het bedrijf. Je geeft daarbij aan of er sprake is van positieve of negatieve cijfers. Daarnaast hou je je bezig met belastingtechnische zaken, zoals inkomstenbelasting en loonheffing. Je berekent hoeveel er precies afgedragen moet worden en zorgt dat dit gebeurt. Je bent in staat om zowel zelfstandig als in teamverband te werken en de administratie van het bedrijf op orde te houden.

Wat worden je werkzaamheden?

Financieel administratief medewerker
Als Financieel-administratief medewerker ben je werkzaam op de administratie van een bedrijf of instelling. De werkzaamheden zijn primair intern gericht. Hoewel je vaak contacten hebt met externe klanten, heb je ook back office werkzaamheden. Je werkzaamheden zijn gericht op het controleren en bewerken van dagboeken, subadministraties en de daarmee verbonden taken zoals de invordering van facturen.

Bedrijfsadministrateur
Ook bij de functie van Bedrijfsadministrateur kun je te maken krijgen met back office werkzaamheden. Als Bedrijfsadministrateur moet je voldoende inzicht hebben in het boekhouden en fiscaliteiten, om overzicht te hebben over de gehele administratie met haar subadministraties.

De werkzaamheden zijn enerzijds gericht op het controleren, beheren en bijwerken van de dagboeken, anderzijds assisteer je bij de periodeafsluitingen en bij de aangifte omzetbelasting en werkzaamheden voor de invordering van facturen. Waar nodig kun je werkzaamheden overnemen van collega's.

Als Bedrijfsadministrateur stel je je klantgericht op en ben je in staat om situaties te beoordelen waarbij het gaat om een afweging tussen klanttevredenheid en correcte toepassing van de regelgeving.

Welke vaardigheden heb je nodig?

Financieel administratief medewerker
Als financieel administratief medewerker is het jouw taak om te zorgen dat de cijfers precies kloppen en op tijd ingeleverd worden. Daarom werk je heel nauwkeurig, foutloos en gestructureerd. Dat je goed kunt rekenen spreekt voor zich. Je capaciteiten hebben niet te lijden onder tijdsdruk. Een deadline is geen bron van stress voor jou, maar een uitdaging.

In de praktijk werk je als financieel administratief medewerker vaak samen met collega’s in een team. Je stelt je daarbij collegiaal op en schiet te hulp als het nodig is. Tijdens vergaderingen en werkoverleg laat je je mening horen. Je kunt je standpunt eventueel onderbouwen met cijfers.

Als je voor externe klanten werkt, bijvoorbeeld via een administratiekantoor, stel je je klantvriendelijk en correct op. Je komt representatief voor de dag en hebt service hoog in het vaandel staan. Je doet als financieel administratief medewerker je uiterste best om de klant tijdig te voorzien van de juiste financiële gegevens.

Bedrijfsadministrateur
Dat je goed kunt rekenen spreekt voor zich. De cijfers die je als bedrijfsadministrateur opstelt moeten namelijk wel kloppen. Geconcentreerd en nauwkeurig werken is dan ook geen probleem voor jou. Als er sprake is van drukte of deadlines die gehaald moeten worden, schiet je niet in de stress. Je houdt je hoofd erbij en stelt je dienstverlenend op. Je vindt het leuk om de administratie van een bedrijf onder handen te nemen, ook als deze chaotisch is. Als bedrijfsadministrateur stel je orde op zaken en zorg je voor een heldere administratie.

Je vindt het fijn om in teamverband te werken en bent collegiaal. Daarnaast kun je ook goed zelfstandig werken, op het juiste werktempo. Bij meerdere werkzaamheden kun je zelf inschatten welke taak de meeste prioriteit heeft. Als bedrijfsadministrateur heb je de volledige controle over de administratie van het bedrijf. Je vindt het een uitdaging om met verschillende softwarepakketten te werken, ook als je er nu nog geen ervaring mee hebt.

Kans op een baan

Het is goed om te weten welke kansen op werk je hebt met de opleiding van jouw keuze. Op de site van SBB, kans op stage, leerbaan en werk vind je deze informatie terug. 

Voor meer informatie, verwijzen we je door naar de site van SBB, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Kijk bij de laatste publicatie over de regio Rijnmond.

Studeren/doorstroom na je opleiding
Een MBO niveau 4 opleiding Financieel administratieve beroepen geeft toegang tot veel HBO opleidingen waaronder: Commerciële economie, Accountancy, Finance & Control, Human Resource Management, Officemanagement, MER en Bedrijfseconomie. Veel MBO-studenten met een niveau 4 opleiding doen dat ook. Of je toelaatbaar bent, wordt door de HBO-instelling bepaald. Kijk hier voor meer informatie over welke HBO opleidingen je kunt volgen bij het behalen van je niveau 4 diploma. Ook kan het voorkomen dat je er tijdens je studie achter komt dat een andere opleiding beter bij je past of dat je wilt doorstromen naar een ander niveau.