Extra ondersteuning

Het kan zijn dat er tijdens de opleiding iets mis dreigt te gaan. Binnen de school zijn diverse hulpverleners die de studenten kunnen helpen. Zie onderstaand een opsomming:

Remedial teaching
Als je extra ondersteuning nodig hebt voor Nederlands, rekenen of een van de andere vakken, overleg dan met je lob'er.

Zorgdocent
Als je een probleem hebt waardoor je je opleiding niet goed kunt volgen, overleg je eerst met je slb'er of een docent. Als je er met hen niet uitkomt kun je naar de zorgdocent van jouw opleiding. De zorgdocent heeft contacten met allerlei hulpverleners. Zij kunnen je erbij helpen dat je de opleiding weer gewoon kunt volgen.

Dyslexie

Dyslexie betekent dat je problemen hebt met lezen. Als je weet of vermoedt dat je dyslexie hebt, dan maak je zo snel mogelijk een afspraak met de zorgdocent van jouw opleiding. Als je al een dyslexiepas had op je vorige school, dan kun je met deze pas een nieuwe dyslexiepas van Albeda aanvragen. Als je nog geen dyslexiepas had, kan er misschien een onderzoek komen om te bepalen of er inderdaad sprake is van dyslexie. Met een dyslexiepas heb je recht op hulp en aanpassingen, bijvoorbeeld remedial teaching (bijles), extra tijd bij toetsen en examens of het mondeling maken van schriftelijke toetsen. Klik voor meer informatie door naar de brochure ‘Dyslexie? Informatie voor de student’.

Dyscalculie

Bij dyscalculie heb je ernstige problemen met rekenen. Als je weet of vermoedt dat je dyscalculie hebt, dan maak je zo snel mogelijk een afspraak met de zorgdocent van jouw opleiding. Misschien vindt er een onderzoek plaats naar het type rekenproblemen dat je hebt. Als je een dyscalculieverklaring krijgt, heb je recht op hulp en aanpassingen, bijvoorbeeld remedial teaching (bijles), extra tijd bij toetsen en examens of een aangepast niveau.

Trajectbureau bij twijfel over studiekeuze

Het kan zijn dat je niet zeker bent of je de goede studie hebt gekozen. Het kan zijn dat je  het misschien te moeilijk vindt of je komt erachter dat het beroep waar je voor wordt opgeleid, niet bij je past. Dan zal je slb'er je verwijzen naar de trajectbegeleiders van het Trajectbureau van Albeda. Bij het Trajectbureau kun je terecht met vragen over opleidingen, studie- en beroepskeuze. Met testen en gesprekken helpen de trajectbegeleiders je om met een diploma Albeda te verlaten. Lees meer.

Studie Info Punt voor ondersteuning topsporters

De trajectbegeleiders van het Studie Info Punt  zijn er ook om topsporters te begeleiden bij het bepalen van een diploma. In de opleiding wordt de mogelijkheid geboden om een onderwijsprogramma te volgen, waarbij zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met de planning van trainingskampen, trainingen en wedstrijden. Hiervoor stellen Albeda en de student een topsportcontract op. Lees meer.

Studie Info Punt voor zwangeren en jonge ouders

Het is niet eenvoudig om de zorg voor kinderen te combineren met het huishouden en daarbij je schoolwerk en stage goed te doen. Het vraagt een sterke motivatie en een grote inzet om de opleiding af te maken. De trajectbegeleiders van het Studie Info Punt bieden je een adviesgesprek aan, liefst voordat je begint met de opleiding, om te onderzoeken of en hoe de opleiding van je keuze te combineren is met het ouderschap. Ze geven je adviezen en ondersteunen je bij het aanvragen van kinderopvang. Tijdens de opleiding kun je ook terecht bij de maatschappelijk werker. Lees meer.

Schoolmaatschappelijk werk bij problemen in je persoonlijke situatie

Heb je problemen waardoor je het moeilijk vindt om te studeren? Je slb'er of docent kan een afspraak voor je maken met een schoolmaatschappelijk werker. Met de schoolmaatschappelijk werker bespreek je je problemen. Wat je daar bespreekt, blijft tussen jullie. Je privacy is gewaarborgd. Samen zoek je naar oplossingen. Soms verwijst de schoolmaatschappelijk werker je door naar een organisatie die jou weer verder kan helpen.

Vertrouwenspersoon

Het zal je maar gebeuren: ongewenst gedrag door een klasgenoot, docent of iemand anders die met school te maken heeft. Met ongewenst gedrag bedoelen we gedrag waarvan jij vindt dat het over jouw grens gaat, bijvoorbeeld handtastelijkheden, agressie, discriminatie of pestgedrag. Als het je niet lukt om dat ongewenste gedrag te stoppen, dan kan je binnen Albeda met een vertrouwenspersoon praten over wat er aan de hand is.

Een vertrouwenspersoon is een medewerker in dienst van Albeda die speciaal is opgeleid om klachten op het gebied van ongewenst gedrag te behandelen. De vertrouwenspersonen zijn te bereiken op [email protected], 010 4482760. Klik door om te lezen wat een vertrouwenspersoon voor je kan doen.

Gezondheidscoach / verslavingsconsulent 

Het Albeda doet mee aan het Aanvalsplan Alcohol & Drugs van de gemeente Rotterdam. Dat betekent onder andere dat binnen en rond school de handel en het gebruik van verdovende middelen en alcohol verboden is. Onder invloed van alcohol of drugs in de klas zitten is niet toegestaan. Het Albeda besteedt hier veel aandacht aan, omdat bijvoorbeeld veel blowen of drinken een negatieve invloed heeft op je studieresultaten. Daarom zijn er op de Rotterdamse locaties gezondheidscoaches aanwezig. Deze gezondheidscoach kan je helpen als je problemen hebt met alcohol of drugs. Je slb’er kan je naar de gezondheidscoach verwijzen, maar je kunt ook zelf contact opnemen, onder andere via het Studie Info Punt. Het rechtstreekse telefoonnummer van de coach van jouw locatie vind je op het Portaal.  

E-hulpverlening met Check it

Als extra ondersteuning biedt Albeda nu ook een e-hulpverleningsportaal genaamd Check it. Op Check it kun je als student informatie en tips vinden over bijvoorbeeld geldzaken en gezondheid. Je kunt op sommige locaties online een afspraak maken met een schoolmaatschappelijk werker. In de loop van het schooljaar is het ook mogelijk te chatten met een schoolmaatschappelijk werker.

Om je privacy te garanderen is Check it goed beveiligd. Je kunt inloggen met jouw DigiD. Heb je nog geen DigiD, dan kun je deze aanvragen via digid.nl/aanvragen. Check it kun je opstarten via het studentenportaal. Heb je vragen? Mail dan naar [email protected].