Wettelijk Bindend studieadvies en Voortijdige beëindiging onderwijsovereenkomst

Iedere student ontvangt in het eerste leerjaar een wettelijk bindend studieadvies. Deze bepaalt of je door mag gaan met de opleiding. Hieronder kun je lezen over de procedure wettelijk bindend studieadvies. Daarnaast is er ook een procedure voortijdige beëindiging onderwijsovereenkomst. Ook over deze procedure en de gevolgen van het stoppen met je opleiding, lees je hieronder meer.

De complete tekst van de procedures wettelijk bindend studieadvies en voortijdige beëindiging onderwijsovereenkomst vind je in het Studentenstatuut.

Meer informatie

Procedure Wettelijk Bindend Studieadvies

School is volgens de wet verplicht om jou een bindend studieadvies te geven in het eerste leerjaar. Dit doen wij in 2 stappen:

Stap 1: Studievoortgangsgesprekken in leerjaar 1
Voordat je een eerste studieadvies ontvangt, voer je tenminste 2 studievoortgangsgesprekken met je studieloopbaanbegeleider. Van deze gesprekken wordt een verslag gemaakt. Wanneer je voortgang voldoende is, hoor je dit van je studieloopbaanbegeleider. Wat er van je verwacht wordt ten aanzien van je voortgang, kun je vinden in je toetsplan. Je ontvangt dan een positief advies. Wanneer je voortgang niet voldoende is, worden er verbeteringen met je afgesproken die je binnen een redelijke termijn moet laten zien. Dit betekent dat je nog eenmaal de mogelijkheid krijgt om te verbeteren. Deze afspraken worden vastgelegd in een verbeterplan. 

Stap 2: Bindend studieadvies in leerjaar 1
Iedere student ontvangt een wettelijk bindend studieadvies.

Bij een éénjarige opleiding krijg je dit advies tussen de derde en vierde maand, bij een meerjarige opleiding krijg je dit advies 9 maanden na de start van de opleiding en voor het einde van het eerste leerjaar.

Is je voortgang voldoende, ontvang je een positief bindend studieadvies en ga je door naar je tweede leerjaar.
Is je voortgang onvoldoende en heeft het verbeterplan niet geleid tot de gewenste verbeteringen, kan dit tot een negatief bindend studieadvies leiden.
Wanneer je een negatief bindend studieadvies krijgt, kan je opleiding beëindigd worden. Je wordt dan verwezen naar het Trajectbureau (BOL studenten). Meer informatie over het wettelijke bindend studieadvies vind je in het studentenstatuut van het Albeda.

Voortijdige beëindiging onderwijsovereenkomst

Er zijn omstandigheden waardoor de onderwijsovereenkomst, zowel in het eerste als in latere leerjaren, voortijdig kan worden beëindigd. Dit betekent dat je met je opleiding moet stoppen. Dit kan alleen in de volgende gevallen:

  • Je ondervindt teveel last van lichamelijke dan wel psychische klachten waardoor je het beroep waarvoor je wordt opgeleid niet kunt uitoefenen.

  • Je laat onvoldoende voortgang zien in jouw studie.

  • Je laat onvoldoende ontwikkeling zien in jouw beroepshouding.

  • Je bent onvoldoende aanwezig om de studie te behalen.

  • Je laat gedrag zien dat niet past bij de studie of toekomstig beroep.

Je opleiding mag alleen beëindigd worden als deze omstandigheden vóór afgifte van het positieve bindend studieadvies, er nog niet waren of nog niet bekend waren bij de opleiding.

De procedure voor het beëindigen van de onderwijsovereenkomst is als volgt:

Stap 1:
Gedurende het schooljaar worden er tenminste twee voortgangsgesprekken met je gevoerd. Hiervan wordt een verslag gemaakt. Wanneer je studievoortgang op een of meerdere punten achterblijft, krijg je een verbeterplan. In het verbeterplan staat welke verbeteringen je moet laten zien en wanneer.

Stap 2:
Binnen drie maanden na de ingangsdatum van het verbeterplan, vindt er een studievoortgangsgesprek plaats. Dan kijken we of je voldoende verbetering hebt laten zien. Als er verwacht wordt dat je je diploma niet binnen de tijd kan behalen, kan er een voorstel komen om jouw opleiding te beëindigen. Jouw onderwijsovereenkomst wordt dan voortijdig beëindigd en je opleiding stopt dan.

Stap 3:
Je ontvangt een schriftelijke bevestiging van de beëindiging van je onderwijsovereenkomst. Hierin staat waarom Albeda heeft besloten je onderwijsovereenkomst voortijdig te beëindigen. Albeda zal jou helpen om te zoeken naar een passende opleiding.

Wanneer je het niet eens bent met het beëindigen van je onderwijsovereenkomst kan je binnen 10 werkdagen een herziening aanvragen bij het college van bestuur. Lees meer.

Gevolgen voor je opleiding

Wanneer je een negatief bindend studieadvies krijgt, dan wordt je inschrijving bij de opleiding beëindigd. Je kunt je niet opnieuw voor deze opleiding (met zelfde crebonummer) bij Albeda inschrijven. We gaan samen met jou op zoek naar een andere opleiding, eentje die misschien beter bij je past. Beëindiging van de onderwijsovereenkomst kan financiële gevolgen hebben.

Financiële gevolgen

Wanneer je onderwijsovereenkomst beëindigd wordt, heb je niet langer recht op studiefinanciering als je 18 jaar of ouder bent. Je moet je studiefinanciering en je studentenreisproduct dan stopzetten. Albeda meldt DUO dat je niet meer ingeschreven staat. In sommige gevallen kun je een deel van je lesgeld terugvragen. Meer informatie over het terugvragen van je lesgeld vind je op www.duo.nl.