Als Gastronoom/sommelier werk je na je opleiding voornamelijk in horecabedrijven, zoals hotels, (weg)restaurants, eetcafés, cateringbedrijven en vergader-/congrescentra.
De Gastronoom/sommelier is binnen het horecabedrijf de specialist op het gebied van dranken, wijnen, spijzen, smaakcombinaties en keukentechnieken. ook voert hij basiswerkzaamheden in de bediening uit. Op basis van specialistische gastronomische kennis is hij in staat om gasten passende adviezen te geven voor het combineren van dranken en gerechten. Die kennis houdt hij bij door vakliteratuur te lezen en regelmatig proeverijen en beurzen te bezoeken. Verder bewaakt hij het sociaal-hygiënisch beleid en beschikt hij over de aansturingsvaardigheden om het team op de werkvloer zo optimaal en persoonsgericht te begeleiden. Hij levert een bijdrage aan de ontwikkeling van het gastvrijheidsconcept door voorstellen te doen voor aanpassingen van communicatie-uitingen, interieur, exterieur, assortiment, prijsstelling, vorm van dienstverlening, serviceniveau en de invulling van after-sales.
De Gastronoom/sommelier moet in spelen op steeds wisselende praktijksituaties, met wisselende gastwensen en gasttypen en de medewerkers in zijn wijk, wat zijn werk complex maakt. De Gastronoom/sommelier past zowel routinematige als meer specifieke procedures toe. Hij moet inspelen op afwijkingen in gangbare procedures en daarvoor een passende oplossing vinden. Dit maakt zijn werk complex. De Gastronoom/sommelier beschikt naast kennis en vaardigheden met betrekking tot het serveren van dranken en gerechten in het algemeen, over specialistische kennis en vaardigheden over drank/wijn/spijscombinaties. De Gastronoom/sommelier heeft een belangrijke taak in het veilig stellen van de gastvrijheid en dient ongewenst of normafwijkend gedrag te signaleren. Naast het bovenstaande is het tevens van belang dat de Gastronoom/Sommelier beschikt over coachings- en aansturingsvaardigheden en kan luisteren, om (lerende) medewerkers op de werkvloer optimaal en persoonsgericht te kunnen begeleiden en inspireren.
Met het diploma Gastronoom/sommelier niveau 4 kun je doorstromen naar een andere (horeca) niveau 4 opleiding of naar een HBO opleiding. Als je na deze opleiding door wilt gaan naar een andere MBO opleiding, heb je het recht om toegelaten te worden tot deze MBO opleiding indien:
o Je je aanmeldt op uiterlijk 1 april (NB: aanmelding na 1 april kan ook, maar dan geldt het automatisch recht op toelating niet meer);
o Je met goed gevolg deelneemt aan eventueel verplichte intakeactiviteiten;
o Je voldoet aan de vooropleidingseisen en eventuele aanvullende eisen.
Het is goed om te weten welke kansen op werk je hebt met de opleiding van jouw keuze.
[Voor meer informatie, verwijzen we je door naar de site van SBB, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Kijk bij de laatste publicatie over de regio Rijnmond.