Beroep

Meer informatie

Waar kom je te werken?

Als zelfstandig werkend gastheer/-vrouw werk je na je opleiding voornamelijk in horecabedrijven, zoals hotels, (weg)restaurants, eetcafés, cateringbedrijven en vergader-/congrescentra.

 

Wat worden je werkzaamheden?

De Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw heeft een belangrijke taak in het veilig stellen van gastvrijheid en dient ongewenst of normafwijkend gedrag te signaleren. De Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw voert zijn werkzaamheden uit door standaardprocedures toe te passen en/of te combineren. De Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw beschikt over kennis en vaardigheden voor het serveren van dranken, wijnen en gerechten

De Zelfstandig werkend gastheer/vrouw voert naast de bovenstaande werkzaamheden een aantal ondersteunende werkzaamheden uit, zoals het beheren van de voorraad en het constant verbeteren van de kwaliteit van het werk. Ook voert hij werkzaamheden uit op het gebied van voorraadbeheer en ondersteunende werkzaamheden, zoals het bevorderen van de efficiency. Daarnaast helpt de Zelfstandig werkend gastheer/vrouw nieuwe en/of lerende medewerkers bij het uitvoeren van hun werkzaamheden. Daarin toont hij zijn enthousiasme voor het vak. De Zelfstandig werkend gastheer/vrouw maakt zelf een planning voor de uitvoering van deze werkzaamheden en voert deze ook zelfstandig uit. Uiteraard wordt hij vaak bijgestaan door collega's en hulpkrachten. De Zelfstandig werkend gastheer/vrouw kan kostenbewust handelen en vertoont commercieel gedrag.

 

Welke vaardigheden heb je nodig?

De zelfstandig werkend gastheer/-vrouw verkoopt gastvrijheid in de gastvrijheidssector. Hij is gericht op het verlenen van service en dienstbetoon passend binnen de formule van het bedrijf. Het omgaan met gasten en het aansluiten bij de wensen, behoeften en beleving van de gast staat hierbij centraal. Er moet rekening gehouden worden met een grote variatie van bestelmogelijkheden, maar ook met de onvoorspelbaarheid van behoeften en wensen van de gast. Het kenmerkende van het beroep is de mate van dienstverlening. De zelfstandig werkend gastheer/-vrouw heeft echter ook een commerciële instelling en is zich bewust van de relatie tussen kosten en baten. Hij creëert en bewaakt de sfeer vanuit het gastvrijheidsconcept en sociaal-hygiënisch beleid en op basis hiervan benadert hij de gast. De zelfstandig werkend gastheer/-vrouw heeft aantoonbare bereidheid om zich extra in te zetten en extra krachtinspanning te tonen bij werkdruk als gevolg van pieken in het werkaanbod.

 

 

Vervolgopleiding

Met het diploma zelfstandig werkend gastheer/-vrouw niveau 3 kun je doorstromen naar een (horeca) niveau 4 opleiding.  Als je na deze opleiding door wilt gaan naar een andere MBO opleiding, heb je het recht om toegelaten te worden tot deze MBO opleiding indien:

o Je je aanmeldt op uiterlijk 1 april (NB: aanmelding na 1 april kan ook, maar dan geldt het automatisch recht op toelating niet meer);

o Je met goed gevolg deelneemt aan eventueel verplichte intakeactiviteiten;

o Je voldoet aan de vooropleidingseisen en eventuele aanvullende eisen.

Kans op een baan

Het is goed om te weten welke kansen op werk je hebt met de opleiding van jouw keuze. 

[Voor meer informatie, verwijzen we je door naar de site van SBB, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Kijk bij de laatste publicatie over de regio Rijnmond.