Rechten en plichten

Als student bij Albeda heb je verschillende rechten en plichten. Deze rechten en plichten staan in een aantal officiële documenten die je hieronder vindt. Daarnaast staat op deze pagina informatie over hoe je mee kunt praten over jouw opleiding of Albeda.

Meer informatie

Onderwijsovereenkomst

Als je bent aangenomen voor de opleiding, krijg je een onderwijsovereenkomst. Hierin staan de rechten en plichten van Albeda en van de student. Als deze overeenkomst is ondertekend en al jouw documenten binnen zijn bij het mbo, dan kun je starten met je nieuwe opleiding. De ondertekening van de onderwijsovereenkomst vindt digitaal plaats.

Praktijkovereenkomst

Een deel van je opleiding ga je stage lopen. In het mbo heet dit Beroeps Praktijk Vorming (BPV). In de praktijkovereenkomst staan alle afspraken die je maakt met Albeda en het BPV-bedrijf over jouw BPV. Dit document wordt door alle partijen ondertekend. De ondertekening vindt digitaal plaats.

Meepraten over de opleiding, voor studenten

De opleiding Basismedewerker mode maatkleding is in beweging. Wij willen graag goed onderwijs geven en aansluiten bij de wensen en verwachtingen van het bedrijfsleven. Ook willen we dat het onderwijs aansluit bij jou als student. Daarom kent elke opleiding een studentenplatform. In het studentenplatform praten docenten, onderwijsleider en studenten met elkaar over het onderwijs. Dat gebeurt op basis van gelijkheid, eerlijkheid en vertrouwen. Als student krijg je de kans je vragen te stellen. Je ontvangt informatie die je normaal gesproken niet krijgt. Ook kun jij je mening en ideeën kwijt over de opleiding. Het is de bedoeling dat er vanuit iedere klas twee studenten meedoen aan het studentenplatform. Als je hier aan wilt deelnemen, dan kan je dat aangeven bij jouw SLB’er.

Meepraten over de opleiding, voor ouders

Jaarlijks organiseren we aan het begin van het schooljaar een ouderavond. Deze avond is onder meer bedoeld om je ouders kennis te laten maken met de studieloopbaanbegeleider. Tijdens de ouderavond wordt er voorlichting gegeven over de opleiding en is er mogelijkheid tot het stellen van vragen. Buiten de ouderavond om wordt contact met ouders zeer op prijs gesteld, telefonisch of via de e-mail. Jij of je ouders kunnen altijd een persoonlijk gesprek aanvragen. De studieloopbaanbegeleider neemt contact op met de ouders (18-) wanneer er op school (ernstige) problemen zijn die jouw studievoortgang in gevaar brengen.

Supportplatform
Het Albeda wil ouders meer betrekken bij het onderwijs door regelmatig in gesprek te gaan met ouders over verschillende onderwerpen. In het supportplatform gaan ouders vanuit verschillende opleidingen van het Albeda in gesprek met o.a. de voorzitter van het College van Bestuur. Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld de zorg en begeleiding aan studenten, inspectieresultaten, de resultaten van tevredenheidsonderzoeken onder studenten en het beleid van het Albeda. Denk je dat je ouders willen deelnemen? Dan kan er contact opgenomen worden met Rozemarijn de Wolff, [email protected]. Meer informatie is te vinden op www.albeda.nl/supportplatform.

Aanvullende regels voor de opleiding

Je kunt de basisregels nalezen in het studentenstatuut. Voor de opleiding gelden ook aanvullende regels.

Je volgt een beroepsopleiding waarin je wordt voorbereid op een beroep in de mode. Om op een prettige manier met elkaar te kunnen samenwerken zijn er afspraken waarvan je een deel met je klas samen. In de eerste periode worden de regels en afspraken met de klas besproken en uitgelegd waarom ze belangrijk zijn. Een paar vaste afspraken gelden altijd:

  • Zorg ervoor dat anderen in je klas rustig en ongestoord kunnen werken.
  • Zorg dat je op tijd bent in de les. Als de docent de deur heeft gesloten ben je te laat en kun je de les niet meer in. Meld je dan af bij de verzuimmedewerker/receptie en zorg ervoor dat je het volgende uur op tijd bent.
  • Zorg ervoor dat je alle benodigdheden voor de les bij je hebt. In een aantal gevallen kun je anders niet deelnemen aan de les.
  • Mobiele telefoons mogen alleen voor opdrachten in de les gebruikt worden op aanwijzing van de docent. Voor de rest blijven ze in je tas, of worden ze ingeleverd bij de docent, of in een hiervoor speciale opbergmogelijkheid.
  • Leg geen tassen op tafels of in het raamkozijn. Tassen kun je op de grond zetten of eventueel op een vrije stoel. Eten en drinken doe je in de kantine. Een flesje water drinken in een lokaal kan wel.
  • Iedere student wordt sterk geadviseerd om een eigen kluisje te gebruiken.
  • Volg altijd de aanwijzingen van de docent of medewerker. Ben je het ergens niet mee eens bespreek dat dan na de les of een ander rustig moment. Ga niet in discussie en verstoor de les zo min mogelijk.

Algemene regels

Respect voor anderen is het uitgangspunt. Onze medewerkers helpen jou graag en we verwachten dat jij bereid bent een ander te helpen. Verder hechten we veel waarde aan een prettige en veilige leeromgeving, in en rondom de school. Daar werken we samen aan door de volgende gedragsregels te volgen:

  • Pauzes: Gedurende de pauzes of tussenuren ga je naar de kantine of naar buiten; je blijft niet in de gangen hangen.
  • Eten en drinken: De school moet een prettige omgeving zijn voor iedereen. Daarom laat je alle ruimten na gebruik netjes achter. Je eet en drinkt alleen in de kantine of in andere daarvoor aangewezen ruimten. Eten en drinken in lokalen, gangen, trappenhuizen en liften mag niet.
  • Roken: Je mag op geen enkele plek binnen of rondom de school roken.
  • Mobiele telefoon: Het gebruik van een mobiele telefoon/oordopjes is alleen toegestaan in de kantine, de trappenhuizen en de centrale hal. Gebruik van de telefoon in de klas, mag alleen met toestemming van de docent. Gebruik van een telefoon in de klas zonder toestemming, valt onder verstoring van de les.
  • Pesten: Studenten en medewerkers behandelen elkaar met respect, zelfs als ze het niet met elkaar eens zijn. Wanneer je elkaar pest, bedreigt of met elkaar vecht, kan dit leiden tot verwijdering van de opleiding.
  • Taalgebruik: Het gebruiken van racistische en/of seksistische taal kan leiden tot schorsing en eventueel verwijdering van school.
  • Alcohol en drugs: Het is verboden om alcohol, (soft)drugs en (steek)wapens mee naar school te nemen. We accepteren het ook niet als je op school onder invloed van drugs of alcohol bent.
  • Diefstal: Als je spullen pakt of meeneemt die niet van jou zijn, is dat diefstal. Betrappen we je op diefstal, dan schakelen we de politie in en verwijderen we je van school.

Praktijklesregels

Aan het begin van de les trek je makkelijk zittende kleding en schoenen met lage hak aan. Tijdens de les:

  • Draag je lang haar vastgebonden in een staart of knot.
  • Nuttig je geen eten, drinken en kauwgom.
  • Na afloop van de les krijgt een aantal studenten per groep de zorg voor het lokaal. Zij zijn die les verantwoordelijk voor het schoonmaken van vloeren, dicht doen van ramen, helpen opruimen van gebruikte materialen, netjes houden van magazijn en evt. stofzuigen praktijklokaal.
  • Bij de praktijkles werk je met materialen van school en soms ook van je zelf, wees er zuinig op. Iedereen ruimt aan het einde van de les zijn eigen werkplek op en maakt die schoon.
  • Je bent er zelf verantwoordelijk voor dat je praktijkbenodigdheden bij je hebt. Indien je geen of onvoldoende praktijkbenodigdheden bij je hebt, kan de toegang tot de les je worden ontzegd.
  • Iedereen dient zich te houden aan de in de ruimte gestelde regels.

Geen toegang tot de les

Je mag de les niet in als je:

  • Te laat komt, waardoor je de les hindert. 
  • Geen leermiddelen en/of praktijkbenodigdheden bij je hebt.
  • De instructies van de docent niet opvolgt.

Bij verwijdering uit de les tellen de gemiste lesuren als verzuimuren. Aan het einde van de les kom je terug naar de docent voor verdere afspraken.