Examens en diplomering

Examens zijn verplicht en bepalen of je je diploma behaalt of niet. Examens kunnen op ieder moment in je opleiding plaatsvinden.

Op deze pagina vind je onder meer informatie over het examenplan, over de verschillende onderdelen van je examen, over herkansingen, vrijstellingen, fraude en diplomering.

Meer informatie

Examenplan

In het examenplan staat precies omschreven hoe de examens van je opleiding eruit zien:

  • Welke examens doe je tijdens je opleiding, wanneer en waar (op school of in de praktijk)?
  • Wat voor type examen (theorie of praktijk) kan je verwachten?
  • Hoe weegt het examen mee?
  • Wanneer heb je het examen behaald (bijvoorbeeld bij het halen van minimaal een 5,5)?
  • Welke voorwaarden zijn er om aan het examen deel te mogen nemen?

Het examenplan van je opleiding vind je hier:

Beroepsgerichte examens

In de opleiding zijn er beroepsgerichte kwalificerende examens in de praktijk (Proeve van bekwaamheid) en kwalificerende examens in de theorie. Deze examens worden gemiddeld tot een eindcijfer per kerntaak. Zie examenplan van jouw opleiding voor meer informatie.

Examens Nederlands en rekenen

Voor het mbo gelden algemene eisen voor Nederlands en rekenen. Deze generieke vakken gelden voor alle mbo-opleidingen in Nederland.

Nederlands
Het examen Nederlands bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Centraal examen: dit bestaat uit het examen Lezen en Luisteren
  • Instellingsexamens: dit bestaat uit de examens Schrijven, Spreken en Gesprekken voeren.

Je doet examen op niveau 2F. Je eindcijfer wordt verhoogd met 1 punt. Kijk voor de weging van de verschillende examens in je examenplan.
Om je diploma te halen moet je minimaal een 5 halen.

Rekenen
Het examen rekenen bestaat verschillende onderdelen:

  • Getallen
  • Verhoudingen
  • Meten en meetkunde
  • Verbanden

Je doet examen op niveau 2F.  Het cijfer voor rekenen telt (nog) niet mee voor het behalen van het diploma. Je cijfer wordt wel vermeld op je resultatenlijst bij je diploma. Voor studenten met ernstige rekenproblemen zijn er aangepaste rekenexamens. Voor meer informatie kun je terecht bij je studieloopbaanbegeleider.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn extra onderdelen voor de opleiding waaruit je kunt kiezen. Hierdoor krijg je extra kennis die je kunt gebruiken in je beroep of in de maatschappij. Het is een verplicht onderdeel binnen de opleiding. De opleiding biedt de volgende keuzedelen aan: 

Hellevoetsluis
Vlaardingen
Weena

Als je een ander keuzedeel wil volgen dan bij je opleiding wordt aangeboden, kan je hier een verzoek voor indienen. Je kunt hierover informatie krijgen bij je slb’er. Je moet er wel rekening mee houden dat de examencommissie moet onderzoeken of het door jouw gewenste keuzedeel geen overlap heeft met jouw opleiding en of het volgen van het keuzedeel roostertechnisch en organisatorisch haalbaar is.

Legitimatieplicht

Je moet je altijd legitimeren bij een examen, ook als je de docenten die bij het examen aanwezig zijn, goed kent. Je moet dus een geldig, niet verlopen, legitimatiebewijs bij je hebben. Dit zijn alleen:

  • Nederlands paspoort;
  • Nederlandse identiteitskaart (ID);
  • rijbewijs;
  • ander officieel legitimatiebewijs zoals een vreemdelingendocument.

Kopieën en/of foto's zijn NIET toegestaan. 
Als je je niet kunt legitimeren, kan je NIET toegelaten worden tot het examen.

Aangepaste examinering

Je kan recht hebben (bijvoorbeeld als gevolg van een fysieke beperking) op een aangepaste afname van het examen. Zo kan je recht hebben op hulpmiddelen of meer tijd. Dit vraag je schriftelijk aan bij de Examencommissie.

Diplomering en uitschrijving

Je bent geslaagd als je diplomadossier compleet is. Het diplomadossier bestaat uit:                        

  • bewijs behaalde examens verricht in de beroepspraktijk & binnen school;
  • bewijs behaalde examens Nederlands en rekenen;                  
  • verklaring van de school dat je voldaan hebt aan de inspanningsverplichting Loopbaan en burgerschap;
  • bewijs gemaakte examens keuzedelen;
  • bewijs dat je aan je BPV hebt voldaan.

Als je aan alle voorwaarden hebt voldaan, worden het diploma en de resultatenlijst gemaakt. Je tekent deze documenten tijdens de diploma-uitreiking. Op je diploma staat een datum. Op deze datum schrijft Albeda je uit. Dat is een andere datum dan de dag waarop je je diploma krijgt of de dag dat jij voor het eerst hoort dat je geslaagd bent. Het is belangrijk dat je zelf de uitschrijfdatum meldt bij DUO (enkel voor BOL-variant). Het te laat melden kan leiden tot een boete! Kijk op www.duo.nl.

Examenstudent

Je hebt aan het begin van je studie een onderwijsovereenkomst ondertekend. Deze is geldig voor de periode waarin het onderwijs en de examens worden aangeboden. Als je niet alle examenonderdelen op tijd hebt gehaald (en je dus gezakt bent), is er een mogelijkheid om als examenstudent nogmaals examen te doen. Je wordt dan ingeschreven als examenstudent (ook wel extraneus genoemd). Vraag aan je studieloopbaanbegeleider naar meer informatie.

Examencommissie

De directie met de onderwijsleiders en hun teams zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van de aangeboden examinering. De examencommissie stelt regels vast en stelt procedures op met betrekking tot de goede gang van zaken tijdens het afnemen en beoordelen van examens.

De examencommissie ziet erop toe dat de examinering goed verloopt en zij houdt bij of de kwaliteit van de examinering op orde is. De examencommissie neemt steekproeven af bij: 
- de afname van de examens
- de beoordeling van de examens
- de examendossiers
- examinering in de praktijk

Daarnaast stelt de examencommissie examens vast, stelt vast of een student een diploma mag krijgen, verleent vrijstellingen, handelt bij onregelmatigheden en behandelt fraude en klachten.

Contactgegevens van de Examencommissie Albeda College Economie & Ondernemen:

Contactpersoon: Mevrouw M.Veldhoen
Adres: Weena 743, 3013 AL Rotterdam
Telefoonnummer: 010 433 85 00
E-mail: [email protected]