Toetsen en studievoortgang

Studievoortgang is de vordering van een student op het gebied van kennis, inzicht, vaardigheden en de beroepshouding, om zich te kwalificeren voor het functioneren in een beroep, in het vervolgonderwijs en als burger. Vier maal per jaar krijg je een rapport/resultatenoverzicht. Hierop staan :

  • De eindcijfers van een periode
  • Je beroepshouding
  • De voortgang van de BPV (stage)
  • Je aanwezigheid

Meer informatie

Beoordeling van de beroepshouding

Jij bent op de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor je studie en de studieresultaten.
Het is onze taak om je daar zo goed mogelijk bij te begeleiden. Wij vinden een goede beroepshouding heel belangrijk. Hier besteden we dan ook veel aandacht aan in de les en daarbuiten. Een goede beroepshouding is:

  • Je houden aan afspraken.
  • Op tijd aanwezig zijn.
  • Verantwoordelijkheid nemen.
  • Openstaan voor aanwijzingen.
  • Een goede presentatie.

Om goed te kunnen werken in een prettige sfeer, is het noodzakelijk dat je:

  • Je veilig voelt in de groep.
  • Open en eerlijk bent naar anderen.
  • Open staat voor veranderingen.
  • Je afspraken nakomt.
  • Ervoor zorgt dat je op de hoogte bent van belangrijke informatie.

Beoordeling van de studievoortgang

Om geen studievertraging op te lopen, moet je aan het einde van het schooljaar aan de volgende voorwaarden te voldoen:

  • Het gemiddelde van alle rapportcijfers per vak moet minimaal een 5,5 zijn.
  • Je hebt niet meer dan 2 vijven of 1 cijfer vier behaald.
  • Je hebt een voldoende voor de BPV- behaald.
  • Je hebt een voldoende beroepshouding aangetoond.
  • Je bent aanwezig in de lessen. We verwachten dat je altijd aanwezig bent, maar indien er belemmerende omstandigheden zijn, dan verwachten we dat je minimaal 80 % van de lessen hebt gevolgd. Wanneer je door omstandigheden niet aanwezig kunt zijn, bespreek je dat altijd met je SLB’er.

Voldoe je niet aan de overgangseisen, dan ontvang je een Negatief bindend Studieadvies óf de procedure ‘Beëindiging onderwijsovereenkomst’ wordt gestart. Dit verschilt per situatie. Het is in principe niet mogelijk om een schooljaar over te doen.

Wij gaan wel met je in gesprek over de andere mogelijkheden. Heb je wel voldoende inzet en motivatie getoond voor de opleiding dan kunnen we de mogelijkheden van uitstroom op een lager niveau bekijken. Wanneer die mogelijkheid er niet is, dan word je doorverwezen naar het trajectbureau. Wanneer het besluit wordt genomen om jou te laten uitstromen op niveau 3,  kan dit consequenties hebben voor je diplomadatum. Dit moet zo snel mogelijk duidelijk worden. Uiterlijk aan het einde van het tweede leerjaar. Als dit later besloten wordt, kunnen er extra kosten ontstaan, omdat je bepaalde examens als extraneus moet afleggen.

Herkansen van formatieve toetsen en verkorten van je opleiding

Je kunt een toets of proefwerk alleen inhalen/ herkansen aan het einde van een lesperiode. Je dient bij de desbetreffende docent aan te geven dat je de toets wilt inhalen. Het hoogst behaalde cijfer telt. Er zijn 4 lesperiodes per jaar. Het is je eigen verantwoordelijkheid om in de gaten te houden wat je behaalde resultaten zijn en wat je nog moet inhalen. Het inhaalmoment wordt minimaal een week van tevoren bekend gemaakt. Het is je eigen verantwoordelijkheid om in de gaten te houden wat je behaalde resultaten zijn en wat je nog moet inhalen. Je mag een voldoende ook herkansen. Heb je beide momenten gemist, dan krijg je een 0,1 voor de toets.

Verkorten van je opleiding
Aangezien het veel tijd kost om de praktijkvaardigheden aan te leren, te oefenen en af te toetsen, o.a. in de BPV, is het in principe geen optie om de opleiding te verkorten. Indien dit wel het geval is zal er met alle partijen persoonlijk worden gesproken en een persoonlijk plan worden opgesteld. Er is in individuele gevallen wel de mogelijkheid voor vrijstelling van bepaalde onderdelen.  Een vrijstelling vraag je aan bij het examenbureau.

Procedure Wettelijk Bindend Studieadvies

Albeda is volgens de wet verplicht om jou een bindend studieadvies te geven in het eerste leerjaar. Dit doen wij in 2 stappen:

Stap 1: Studievoortgangsgesprekken in studiejaar 1
Voordat je het wettelijk bindend studieadvies ontvangt, voer je tenminste 2 studievoortgangsgesprekken met je studieloopbaanbegeleider. Van deze gesprekken wordt een verslag gemaakt. Wanneer je voortgang voldoende is, hoor je dit van je studieloopbaanbegeleider. Wat er van je verwacht wordt ten aanzien van je studievoortgang, kun je vinden in je toetsplan. Wanneer je voortgang niet voldoende is, worden er verbeteringen met je afgesproken die je binnen een redelijke termijn moet laten zien. Dit betekent dat je nog eenmaal de mogelijkheid krijgt om te verbeteren. Deze afspraken worden vastgelegd in een verbeterplan. In dit verbeterplan staat ook vermeld wat je van de opleiding kunt verwachten als het gaat over begeleiding en ondersteuning. Samen proberen we jou naar een positief bindend studieadvies te begeleiden. 

Stap 2: Wettelijk bindend studieadvies in studiejaar 1
Zoals gezegd krijgt iedere student in het eerste studiejaar een bindend studieadvies.

Bij een éénjarige opleiding krijg je dit advies tussen de derde en vierde maand, bij een meerjarige opleiding krijg je dit advies 9 maanden na de start van de opleiding en voor het einde van het eerste leerjaar.

Is je voortgang voldoende, ontvang je een positief bindend studieadvies en ga je door naar je tweede leerjaar.
Is je voortgang onvoldoende en heeft het verbeterplan niet geleid tot de gewenste verbeteringen, leidt dit tot een negatief bindend studieadvies.
Wanneer je een negatief bindend studieadvies krijgt, stopt je opleiding. 

Albeda helpt jou daarna, gedurende 8 weken, om een andere geschikte opleiding te vinden bij Albeda of een andere instelling. 

Voortijdige beëindiging van de onderwijsovereenkomst

Er zijn omstandigheden waardoor de onderwijsovereenkomst, zowel in het eerste als in latere studiejaren, voortijdig kan worden beëindigd. Dit betekent dat je met je opleiding moet stoppen. Dit kan alleen in de volgende gevallen:

  • Je ondervindt teveel last van lichamelijke dan wel psychische klachten waardoor je het beroep waarvoor je wordt opgeleid niet kunt uitoefenen.
  • Je laat onvoldoende voortgang zien in jouw studie.
  • Je laat onvoldoende ontwikkeling zien in jouw beroepshouding.
  • Je bent onvoldoende aanwezig om de studie te behalen.
  • Je laat gedrag zien dat niet past bij de studie of toekomstig beroep.

De procedure voor het voortijdig beëindigen van het de onderwijsovereenkomst is gelijk aan die van het wettelijk negatief bindend studieadvies. 

Wanneer je het niet eens bent met het beëindigen van je onderwijsovereenkomst kan je binnen 10 werkdagen een herziening aanvragen bij het college van bestuur. Lees meer.

Gevolgen negatief bindend studieadvies en voortijdige beëindiging onderwijsovereenkomst

Bij beëindiging van de opleiding word je door het Trajectbureau van het Albeda College verder begeleidt naar een mogelijk passende opleiding.

Financiële gevolgen van een negatief bindend studieadvies/beëindiging onderwijsovereenkomst
Wanneer je onderwijsovereenkomst beëindigd wordt, heb je niet langer recht op studiefinanciering als je 18 jaar of ouder bent. Je moet je studiefinanciering en je studentenreisproduct dan stopzetten. Het Albeda College meldt DUO dat je niet meer ingeschreven staat. In sommige gevallen kun je een deel van je lesgeld terugvragen. Meer informatie over het terugvragen van je lesgeld vind je op www.duo.nl.

Bezwaar tegen bindend studieadvies
Je kan bezwaar maken tegen de beslissing door bij het College van Bestuur een verzoek in te dienen tot herziening van het besluit. Meer informatie hierover vind je in het studentenstatuut op www.albeda.nl/statuten.

Schorsing en verwijdering

In het studentenbulletin en studentenstatuut lees je meer over de procedure bij schorsing of verwijdering van een student. Beide documenten kun je inzien bij de onderwijsadministratie en zijn ook zichtbaar op albeda.nl/statuten. In het volgende hoofdstuk lees je wel meer over mogelijke waarschuwingen en studieadviezen.

Aansprakelijkheid
De school is niet aansprakelijk voor vermissing, vernieling, beschadiging of misbruik van persoonlijke eigendommen van studenten. Als student ben jij wel aansprakelijk voor vermissing, vernieling, beschadiging of misbruik van apparatuur en andere eigendommen van school. Schade die je aanricht moet je dus zelf betalen. Voor alle studenten heeft Albeda een collectieve ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Die geldt alleen op school en op BPV.

MBO-verklaring

Het kan zijn dat je je studie bij Albeda niet afmaakt. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Als je uitgeschreven wordt bij Albeda, dan kan het zijn dat je recht hebt op een mbo-verklaring. Dit is een verklaring met daarop de door jouw behaalde resultaten. Dit kan je helpen als je gaat solliciteren of als je weer aan een nieuwe mbo-opleiding gaat beginnen (vrijstellingen). Wil je meer weten over de mbo-verklaring, ga dan even langs bij je slb’er.

Verplichte uitreiking
Je ontvangt automatisch een mbo-verklaring als je:

  • Albeda verlaat en
  • jonger bent dan 23 jaar en
  • nog geen startkwalificatie hebt behaald (een startkwalificatie is een diploma havo, vwo, mbo niveau 2 of hoger) en
  • ten minste één examen(deel)resultaat hebt behaald en/of (een deel van) de bpv met een positief resultaat hebt afgesloten. Hierbij geldt dat voor de examenresultaten geen mbo-certificaat kan worden uitgereikt.

Uitreiking op verzoek van de student
Voldoe je niet aan bovenstaande voorwaarden, dan kun je de opleiding zelf om een mbo-verklaring vragen. Voorwaarde is dat je:

  • Albeda verlaat en
  • ten minste één examen(deel)resultaat hebt behaald en/of (een deel van) de bpv met een positief resultaat hebt afgesloten. Hierbij geldt dat voor de examenresultaten geen mbo-certificaat kan worden uitgereikt.