Beroepspraktijkvorming

De beroepspraktijkvorming (bpv) is een belangrijk onderdeel van jouw opleiding. Je werkt in de praktijk en gaat één lesdag in de week naar school.

De bpv wordt beoordeeld door de praktijk. Je kunt alleen bij een erkend (goedgekeurd) leerbedrijf je bpv (stage of werk) doen. Op de site van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) lees je of een leerbedrijf is goedgekeurd. De bpv moet je met een voldoende afronden om je diploma te kunnen krijgen. 

Meer informatie

Bpv-overeenkomst

Voordat de bpv-periode start moet er een digitale bpv-overeenkomst (ook wel: praktijkovereenkomst) worden getekend. Deze overeenkomst moet worden getekend door een verantwoordelijke van de opleiding, de vertegenwoordiger van de bpv-plaats en jou als student. In de bpv-overeenkomst staan de afspraken tussen jou, de school en de bpv-plaats. Met het tekenen van deze overeenkomst verklaren alle partijen zich te zullen houden aan de afspraken (vermeld op de achterzijde van de overeenkomst). Als alle partijen de bpv-overeenkomst hebben ondertekend ontvangt iedereen één digitaal exemplaar voor zijn of haar eigen administratie. Jouw ouders/wettelijke vertegenwoordigers hoeven niet mee te tekenen op de praktijkovereenkomst.

Begeleiding tijdens de bpv

Voordat de bpv periode begint, ontvang je een digitale bpv-gids. Deze gids bevat alle informatie over de bpv, zoals praktische zaken, informatie over begeleiding, de opdrachten die je gaat uitvoeren, de beoordeling, etc. De bpv-gids wordt tijdens de slb-lessen met je besproken.

Bij de bpv word je zowel begeleid door school (door de slb’er) als door de instelling waar je bpv loopt (door de werkbegeleider/praktijkopleider). Tijdens het begin van de bpv neemt de slb’er telefonisch contact op met de werkbegeleider/praktijkopleider. Hierbij wordt besproken hoe de start van de bpv is verlopen. Tijdens je opleiding zijn er ieder schooljaar tenminste twee contactmomenten tussen school en jouw bpv-plaats. Daarnaast komen we in bijzondere gevallen tussentijds op gesprek indien de slb’er of werkbegeleider/praktijkopleider denkt dat dit nodig is.

Beoordeling van de bpv

Tijdens de bpv-periode voer je bpv-opdrachten uit. Door het uitvoeren van de bpv-opdrachten kun je aantonen dat je de kerntaken en werkprocessen uit het kwalificatiedossier beheerst. De uitvoering van de bpv-opdracht wordt beoordeeld door de begeleider vanuit de opleiding en/of de begeleider vanuit praktijk. In de bpv-gids kun je hierover meer informatie vinden.

Een docent van de opleiding zal je ook komen bezoeken op de bpv-plaats. Tijdens dit bezoek zal je beroepshouding en voortgang worden besproken. De bezoeken worden gepland in overleg met de werkbegeleider/praktijkopleider. In een evaluatiegesprek wordt vastgesteld of je op schema ligt met het maken van de bpv-opdrachten.

Verklaring omtrent gedrag

Voor veel bpv-plaatsen is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vereist. Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat je gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. Een VOG vraag je aan bij de afdeling burgerzaken van je gemeente. Zie ook deze link voor meer informatie over de aanvraag van een VOG.

Een strafblad betekent niet automatisch dat je geen VOG krijgt. In het filmpje 'VOG in 75 sec' vind je in het kort informatie over de VOG. Op dezelfde site kun je ook een VOG-check doen. Dan weet je wat jouw kansen op het krijgen van een VOG zijn.

 

Ziekmelding tijdens de bpv

Voor ziekmelding tijdens de bpv gelden dezelfde regels als voor afwezigheid op school. Je dient je zowel op de bpv-plaats als op school ziek te melden.

Niet geregistreerde uren moeten worden ingehaald.

Aansprakelijkheid

Voor alle studenten heeft Albeda een collectieve ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Deze geldt naast de bpv overigens ook op school.