Het beroep muzikant/producer
Je maakt je eigen muziek, solo of met anderen en bent bereid daarvoor heel hard te werken. Je beheerst je instrument, kunt produceren binnen een studiosetting en je blijft altijd werken aan verbetering van je skills. Je hebt 'goeie oren'. Je kunt goed horen wat er gespeeld wordt en speelt hier snel op in. Je kunt samenwerken, bent flexibel, staat open voor feedback en je kunt tegen kritiek. Verder ben je nieuwsgierig naar muziek in het algemeen en je bent ondernemend en goed in het creëren of vinden van kansen.
Op AMP word je opgeleid tot kunstenaar, om mooie muziek te schrijven, prachtig op te nemen en om uit te blinken op het podium. Daarbij leer je ook veel over de wereld achter dat podium. Over opname- en livetechniek, muziekmanagement, publishers, platenmaatschappijen, boekingsbureaus, rechten en plichten, ondernemerschap, marketing, communicatie, promotie, etc, etc.
Vanaf de eerste dag werk je aan jouw eigen producten en carrière. Opdrachten zijn dus niet voor school, maar voor jou en voor jouw toekomst. Je wordt hierbij gecoacht en samen met je coaches maak je een plan en houd je de vorderingen bij. Je krijgt algemene lessen (loopbaan en burgerschap, Nederlands, Engels, rekenen - verplicht voor iedereen) en lessen die bij jouw plan passen. Denk hierbij aan songwriting en compositie, instrumentale en vocale lessen, muziekgeschiedenis, muziektheorie (solfège), opnametechniek, programmeren, spelen in een band, performance, business (boekingen, contracten, etc). Er vinden iedere week gastlessen plaats van mensen uit de (inter)nationale muziekindustrie. Je doet ervaring op tijdens veel verschillende stages. Gedurende de opleiding breng je een aantal muziekstukken uit. Het examen bestaat uit het volbrengen en publiceren van een volwaardig product zoals een muziekalbum, van schrijven en opnemen tot uitbrengen, optreden, marketing en promotie van je product.
Doorgroeimogelijkheden en arbeidsmarktperspectief
In de muziekbranche kan het lastig zijn een vaste baan te vinden, maar er is wel heel veel werk. Tijdens de opleiding leer je in drie jaar om munt te slaan uit jouw specifieke kwaliteiten. Je begint dus al serieus te werken aan je eigen carrière vanaf de eerste dag van de opleiding. Tijdens de opleiding wordt veel aandacht besteed aan zelfstandig ondernemerschap. Je leert hoe je werk of opdrachten kunt vinden en behouden in het werkveld. Daarbij staan zelfstandigheid en het nemen van initiatief centraal.
Studenten die AMP met een diploma hebben verlaten gingen bijvoorbeeld aan de slag als beatmaker, studiomuzikant, live act, filmmuziekcomponist, vocalist, songwriter, producer, studio engineer, beatboxer, allround muzikant of tourmanager. De meeste AMP-artiesten brengen hun eigen muziek uit. Anderen stromen door naar muziekgerelateerde hbo-opleidingen op de conservatoria of naar opleidingen gericht op geluidstechniek of muziekmanagement. Ook kun je aan de slag bij muziekproductiebureaus, boekingskantoren, management en/of publishers of als muziekdocent voor verschillende workshops.