De boulanger is vooral werkzaam in gespecialiseerde, ambachtelijke bakkerijen. De werkzaamheden voert hij voornamelijk staand uit. Het komt ook voor dat hij zijn werkzaamheden in relatie tot catering, evenementen, buffetten, (thema)feesten en dergelijke uitvoert. Ook in hotels, restaurants en (industriële) bedrijven in de bakkerijbranche zoals grondstoffenleveranciers wordt het beroep van boulanger uitgeoefend.
De boulanger is vooral werkzaam in de (exclusieve) bakkerij of in de horeca. Zijn veelal handmatige en ambachtelijke werkzaamheden lopen uiteen van het bereiden en ontwerpen tot het presenteren en verkoopklaar maken van exclusieve boulangerieproducten. Het is van groot belang in zijn werk om de kwaliteit en aantrekkelijkheid van het assortiment te bevorderen. Hij kan verfijnde technieken en complexe productiemethoden zo toepassen dat alle boulangerieproducten hetzelfde zijn.
De boulanger is creatief, innoverend, flexibel, gedreven, communicatief vaardig en kan improviseren. Als echte teamspeler met een groot verantwoordelijkheidsgevoel heeft hij bovendien het vermogen om collega’s te stimuleren en motiveren.
Met het diploma Boulanger niveau 4 kun je doorstromen naar een andere mbo niveau 4 opleiding en naar een hbo-opleiding. Als je na deze opleiding door wilt gaan naar een andere mbo- opleiding, heb je het recht om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding indien:
o Je je aanmeldt op uiterlijk 1 april (NB: aanmelding na 1 april kan ook, maar dan geldt het automatisch recht op toelating niet meer);
o Je met goed gevolg deelneemt aan eventueel verplichte intakeactiviteiten;
o Je voldoet aan de vooropleidingseisen en eventuele aanvullende eisen.
Het is goed om te weten welke kansen op werk je hebt met de opleiding van jouw keuze.
Voor meer informatie, verwijzen we je door naar de site van SBB, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Kijk bij de laatste publicatie over de regio Rijnmond.