Generieke vakken

Voor het mbo gelden algemene eisen voor Nederlands, Engels en rekenen. Dit worden de generieke vaardigheden genoemd en ze gelden voor alle mbo-opleidingen in Nederland. Rekenen bestaat uit verschillende vaardigheden die in één examen geëxamineerd worden. Nederlands en Engels bestaan uit verschillende onderdelen, namelijk:

  • Lezen
  • Luisteren
  • Schrijven
  • Spreken
  • Gesprekken

Voor mbo-4 geldt een hoger referentieniveau dan voor mbo-2 en mbo-3. Voor Nederlands en rekenen geldt referentieniveau 3F voor mbo-4, en referentieniveau 2F voor mbo-2 en mbo-3. Bij Engels geldt voor de onderdelen ‘Lezen’ en ‘Luisteren’ referentieniveau B1, en de overige onderdelen referentieniveau A2. Dit geldt zowel voor mbo-3 als mbo-4.

Meer informatie

Examinering generieke vakken

De examens voor de generieke vakken bestaan uit Centrale Examens (CE) en instellingsexamens.

  • Centrale examens zijn de landelijke examens van Cito.
  • Instellingsexamens worden vanuit Albeda zelf verzorgd.

Voor rekenen is er alleen een Centraal Examen, voor Nederlands en Engels zijn er zowel Centrale Examens als instellingsexamens. In de examengids staat beschreven welke examens je allemaal kunt verwachten.

Programma van toetsing en afsluiting (PTA)

Voordat je aan de examens begint ontvang je een programma van toetsing en afsluiting (PTA) voor de generieke vakken. In het PTA staat beschreven wat je moet doen, wanneer je het moet doen, aan welke eisen je moet voldoen voor je examens en hoe de examinering georganiseerd wordt.

Vrijstellingen

Onder de volgende voorwaarden kun je op mbo-4 vrijstelling krijgen voor de generieke examens:

  • Nederlands en rekenen
    • Indien je op mbo-3 of mbo-4 een 6 of hoger gehaald hebt bij het examen 3F voor Nederlands of rekenen. Je dient dan het (nieuwe) mbo-4 diploma te behalen binnen twee studiejaren na het studiejaar waarin je dat eerdere resultaat hebt behaald.

    • Indien je op havo of vwo een 6 of hoger gehaald hebt bij het examen 3F voor Nederlands of rekenen. Je dient dan het mbo-4 diploma te behalen binnen twee studiejaren na het studiejaar waarin je dat eerdere resultaat hebt behaald.

  • Engels
    • Indien je binnen Albeda op mbo-3 of mbo-4 een 6 of hoger gehaald hebt bij het examen Engels (de examens voor Engels zijn gelijk voor mbo-3 en mbo-4). Je dient dan het (nieuwe) mbo-4 diploma te behalen binnen twee studiejaren na het studiejaar waarin je dat eerdere resultaat hebt behaald.

    • Indien je op havo of vwo een 6 of hoger gehaald hebt bij het examen Engels. Je dient dan het mbo-4 diploma te behalen binnen twee studiejaren na het studiejaar waarin je dat eerdere resultaat hebt behaald.

Vrijstellingen zijn mogelijk voor het instellingsexamen en het centraal examen gezamenlijk. Voor vrijstelling moet je verzoek tot vrijstelling indienen bij de Examencommissie. Je slb’er kan je vertellen hoe je dit doet. Vrijstelling voor het volgen van de lessen verkrijg je alleen na instemming van de onderwijsleider.

Slaag-/zakregeling

Om je diploma te kunnen halen moet je voor Nederlands, Engels en Rekenen aan de onderstaande eisen voldoen:

  • Voor Nederlands en Engels moeten ten minste een 5 en een 6 zijn behaald (in willekeurige volgorde)
  • Het cijfer voor rekenen telt (nog) niet mee voor het behalen van het diploma.

Alle eindcijfers worden vermeld op de resultatenlijst bij het diploma. NB. bij publicatie van deze Studiehandleiding is 'rekenen' geen onderdeel van de slaag-/zakregeling. De voor jou geldende regeling ontvang je aan het begin van leerjaar 3.

Examen doen op een hoger niveau

Voor mbo-4 geldt dat het voor Nederlands en rekenen niet mogelijk is op een hoger niveau examen te doen. Voor Engels is dit wel mogelijk. Je kan hiervoor een verzoek indienen bij de Examencommissie. Je docent of je slb’er kan je vertellen hoe je dit doet.

Versnellen

Het eerder afleggen van examens voor Nederlands, Engels of rekenen is in bijzondere gevallen mogelijk. Je slb’er kan je hierover informeren. Let op: Het eerder afleggen van examens betekent niet dat er ook vrijstelling is van de lessen. Dit kan alleen na instemming van de onderwijsleider.

 

Extra ondersteuning

Binnen Albeda is er extra taalondersteuning mogelijk voor studenten die hier behoefte aan hebben (‘Taal en beroep’). Mocht je hier interesse in hebben geef dit dan aan bij je docent Nederlands, Engels of je slb’er. Je docent kan je hier ook naartoe verwijzen.