Toetsen en studievoortgang

Tijdens de opleiding maak je toetsen en opdrachten om te beoordelen of je klaar bent voor je examens. Met de toetsen meten we je studievoortgang. Met je studieloopbaanbegeleider bespreek je jouw studievoortgang. In je toetsplan is opgenomen welke toetsen je met welk resultaat moet afronden om over te gaan naar een volgende fase in je opleiding.

Toetsplan 2023-2024

Meer informatie

Studievoortgang

Gedurende de opleiding laat je zien wat je geleerd hebt ten aanzien van kennis, vaardigheden en beroepshouding. Alle toetsen zijn bedoeld om te kijken of jij voldoende voortgang laat zien in je opleiding. De toetsen worden afgenomen in elke fase van de opleiding. In het toetsplan van de opleiding, die in de studiewijzer staat, wordt beschreven uit welke onderdelen de toetsen bestaan en wanneer deze worden afgenomen. Je kunt daarin lezen waar er getoetst wordt (op school of in de BPV), in welke onderwijsperiode, over welke thema’s en over welke toetsvorm het gaat.

Je studieresultaten zijn te vinden in jouw digitaal studenten dossier. Toegang hiertoe krijg je via de opleiding. Daarnaast zie je in AWR (aanwezigheidsregistratie) hoe jouw aanwezigheid op school staat geregistreerd. Iedere student ontvangt daarnaast minimaal twee maal per jaar een overzicht van de studieresultaten van de slb’er.

Beroepshouding en ontwikkelmomenten

Bij de voortgang van je studie gaat het altijd om zowel je studieresultaten als om de ontwikkeling van je beroepshouding. Samen met jouw studieloopbaanbegeleider bespreek je de voortgang van je opleiding. Met hem/haar bespreek je ook jouw beroepshouding. Het gaat dan over aanwezigheid, op tijd komen en je gedragen zoals past bij het werk waar je voor wordt opgeleid. Als je voortgang niet voldoende is, spreken we af hoe en binnen welke termijn we verbetering van jou verwachten. Hiervoor kan je een verbeterplan krijgen waarin de afspraken tussen jou en de opleiding zijn vastgelegd. In de opleiding voer je 3 ontwikkelgesprekken per jaar. De eerste twee zijn ontwikkelingsgericht, het derde gesprek is een meetmoment: kun je door naar de volgende fase?

Bindend studieadvies

In het eerste studiejaar van je opleiding ontvang je een bindend studieadvies. Dit kan een positief advies zijn, wat betekent dat je je opleiding kan voortzetten. Je kunt ook een negatief advies krijgen. Een negatief advies komt nooit onverwacht: er zijn dan meerdere gesprekken met je gevoerd en je hebt tenminste een verbeterplan ontvangen. Bij een negatief bindend studieadvies wordt de inschrijving beëindigd en moet je stoppen met je opleiding.

Je ontvangt een bindend studieadvies tussen de negende en twaalfde maand van jouw opleiding.

Als je later in de opleiding bent ingestroomd (en dus niet start in het 1e studiejaar van de opleiding), dan krijg je ook een bindend studieadvies. Het is tenslotte het eerste studiejaar van jouw nieuwe opleiding. 

Ook in de volgende jaren kan het zijn dat je de opleiding moet beëindigen. 

Lees verder