Beroep

Wat het beroep van MBO Verpleegkundige inhoudt en wat je daarvoor moet kennen en kunnen om het diploma te behalen, is beschreven in het kwalificatiedossier.

Dit dossier is door de overheid vastgesteld. 

Wil je het dossier bekijken? Dan is hier de link naar het kwalificatiedossier

Meer informatie

Waar kom je te werken?

Als MBO-Verpleegkundige kun je in verschillende werkvelden komen te werken:

Met en voor wie ga je werken?

De doelgroep met wie de MBO-Verpleegkundige werkt zijn bijvoorbeeld cliënten in een ziekenhuis, cliënten met chronische aandoening, revaliderende cliënten, cliënten met een handicap of psychiatrische problemen of ouderen. Maar ook kraamvrouwen, pasgeborenen, kinderen of jeugdigen met gezondheidsproblemen horen tot de doelgroep.

Welke vaardigheden heb je nodig?

Er zijn veel ontwikkelingen in de zorg. Mensen blijven langer zelfstandig wonen en willen zelf bepalen hoe zij hun leven inrichten. Je zult dus veel samenwerken met de zorgvrager en de naastbetrokkenen van de zorgvrager. Dat vraagt van je dat je flexibel en ondernemend bent, en dat je kunt omgaan met verschillende situaties. Je kunt omgaan met stress. Gezondheidszorg gaat altijd door: je werkt dus ook in het weekend, 's avonds en 's nachts, en op feestdagen.

Tijdens je werk help je cliënten met activiteiten en je voert verpleegtechnische handelingen uit. Denk bijvoorbeeld aan het verzorgen van wonden, het geven van sondevoeding of het inbrengen van een katheter. Het is daarom belangrijk dat je zorgzaam bent en het leuk vindt om mensen te helpen. Communicatie is een groot onderdeel van je beroep: je moet dus beschikken over goede sociale vaardigheden. Het is belangrijk dat je de mensen met respect behandelt en luistert naar hun behoeften. Dan kun je je hulp daarop afstemmen.

Soms moet je ook lastige keuzes maken. Keuzes die betrekking hebben op respect, vertrouwen, eerlijkheid, rechtvaardigheid enzovoort. Dit zijn waarden die je dagelijks in je werk tegenkomt. Om je te helpen deze keuzes te maken is er een beroepscode voor Verzorgenden en verpleegkundigen gemaakt. Hier vind je de link naar deze code.

Kans op een baan

Het is goed om te weten welke kansen op werk je hebt met de opleiding van jouw keuze. 

Ieder jaar wordt onderzocht hoe groot de kans is op werk als verpleegkundige in een bepaalde regio. 

Voor meer informatie, verwijzen we je door naar de site van SBB, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (link). Op dit moment is de kans op werk voor de MBO-Verpleegkundige ruim voldoende. 

Je kunt met je diploma ook doorstromen naar het hbo of naar vervolgopleidingen voor specialistische verpleegkundige. Voorbeelden daarvan zijn:

  • hbo verpleegkunde of andere hbo-opleidingen (bijvoorbeeld hbo medische hulpverlening)
  • verpleegkundige spoedeisende hulp
  • ambulanceverpleegkundige
  • diabetes verpleegkundige
  • dialyse verpleegkundige
  • verpleegkundige intensive care
  • kinderverpleegkundige
  • oncologie verpleegkunde
  • sociaal-psychiatrisch verpleegkundige