Roosters, vakanties, kosten en contactgegevens

Roosters
De roosters voor de opleiding zijn via jouw albeda-account in sharepoint in te zien, hieronder lees je hoe je daar gebruik van kan maken. De lessen vinden plaats op het Topsportcentrum op het Van Zandvlietplein in Rotterdam naast de Kuip en op de SKVR op de locatie Hennekijnstraat in Rotterdam Centrum.

Sharepoint
Tijdens de opleiding maakt de student gebruik van het intranet, ook wel Sharepoint genoemd. Via deze digitale weg heeft de student toegang tot allerlei informatie over de opleiding. Elke student heeft een unieke code om in te loggen. Ook ontvangt de student een Albeda e-mailadres. De student activeert het account zelf. Als het account niet werkt dan kan de student contact opnemen met de helpdesk, bereikbaar via 010 258 43 75.

Op Sharepoint staan allerlei opleidingsdocumenten. Algemene documenten maar ook meer specifieke documenten, zoals de BPV- en POP-mappen. Ook slb’ers plaatsen van tijd tot tijd berichten op het portaal voor hun groep. Het is daarom heel belangrijk dat de student regelmatig kijkt op de Albeda-account. Als je met je Albeda account inlogt kom je op Sharepoint.

Meer informatie

Medisch onderzoek

Het is dringend aan te raden om voorafgaand aan de opleiding een medisch onderzoek te laten doen. De kosten hiervan zijn ongeveer 90 tot 130 euro en worden door sommige zorgverzekeraars vergoed. Dit is afhankelijk van je dekking.

Verklaring omtrent gedrag

Een verklaring omtrent het gedrag (VOG) staat ook bekend als een bewijs van goed gedrag. Met een VOG toon je aan dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd. Voor sommige functies, zoals onderwijzer, gastouder en taxichauffeur, is de VOG verplicht. Bij kinderopvangorganisaties, sportverenigingen en dansscholen kan tijdens je stage om zo’n verklaring worden gevraagd. Je werkt immers met een kwetsbare doelgroep. Men moet er op kunnen vertrouwen dat jij de juiste bedoelingen hebt.

Om je diploma te halen is een bpv-plaats nodig. Als je geen VOG kunt krijgen en je daardoor geen bpv-plaats kunt vinden, dan kan de onderwijsleider besluiten dat jij moet stoppen met de opleiding. Kom je tijdens de opleiding in aanraking met justitie en word je veroordeeld, dan heeft dit mogelijk gevolgen voor je opleiding.

In het filmpje 'VOG in 75 sec' vind je in het kort informatie over de VOG. Meer informatie en hoe je een VOG aanvraagt vind je op de website van de Rijksoverheid.

Kledingvoorschriften

De kledingvoorschriften worden opgegeven door de betreffende vakdocenten. Overleg met je docent wat je precies moet aanschaffen. Soms is het niet nodig om alles aan te schaffen zoals genoemd in de lijst van kleding adviezen (zie verderop). Wanneer je twijfelt over de aanschaf van een bepaald kledingstuk, kan je bij de betreffende docent navragen of het kledingstuk voldoet aan de gestelde eisen. In de loop van het studiejaar kan het zijn dat er nog specifieke dansschoenen moeten worden aangeschaft.

In verband met veiligheid mogen tijdens de lessen geen sieraden worden gedragen. Voor het haar gelden de volgende regels; het haar van de meisjes in een knot of strakke staart, jongens met lang haar maken een staart, knot of dragen een haarnetje. Geen vet of gel in het haar. Hiervan worden de vloeren spiegelglad.

De vastgestelde kleding is functioneel en daardoor verplicht in de daarvoor bestemde lessen. Iedere docent kan een student weigeren wanneer deze zich niet houdt aan de voorschriften wat betreft kleding, haardracht en het dragen van sieraden.

Tijdens de theorielessen heeft de student pen, boek, papier en agenda bij zich. Je bent zelf verantwoordelijk voor een goede voorbereiding op de lessen, toetsen en examens.

Hier vind je een overzicht van de kledingadviezen per les.

Wettelijk lesgeld en schoolkosten

Lesgeld
Als je bij de start van het studiejaar jonger bent dan 18 jaar, is het MBO gratis. Wie óp 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet voor dat schooljaar lesgeld (bij een bol- opleiding) of cursusgeld (bij een bbl-opleiding) betalen. Het lesgeld betaal je aan DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Zie ook de website van DUO voor informatie over lesgeld. Het cursusgeld betaal je aan Albeda. Bekijk op de site van het ministerie wat de hoogte is van het lesgeld of cursusgeld dat jij moet betalen.

Boeken en praktijkmateriaal
De kosten voor de studieboeken en andere leermiddelen zijn wisselend per jaar. Voor een overzicht voor het komend schooljaar heb je voor aanvang van je opleiding de ‘leermiddelenlijst’ ontvangen. Je bent vrij om te kiezen bij welke leverancier je je boeken aanschaft, ook tweedehands boeken zijn toegestaan. Albeda maakt jaarlijks afspraken met verschillende leveranciers voor kortingen. Voor aanvang van je opleiding krijg je een handleiding waarin wordt beschreven hoe je bij de juiste lijst van jouw opleiding komt en hoe de bestelprocedure in zijn werk gaat.

Je mag er vanuit gaan dat je de leermiddelen die je verplicht moet aanschaffen voor je opleiding, ook gebruikt. Wanneer dit niet gebeurt, kan je mogelijk aanspraak maken op een terugbetaling. Kijk hier voor de voorwaarden.  

Overige, niet verplichte kosten
Wij bieden extra faciliteiten en activiteiten die het onderwijs aantrekkelijker maken. Zoals bijvoorbeeld (buitenlandse) reizen en excursies, maaltijden en gebruik van speciale onderwijsfaciliteiten. De overheid geeft het Albeda hiervoor geen vergoeding en daarom vragen we een bijdrage van jou. Je ontvangt een aparte overeenkomst waarop deze zaken vermeld zijn. Jij geeft dan aan waar je wel/geen gebruik van maakt en ondertekent deze. Let op: als je niet betaald hebt, kan je ook geen gebruik maken van deze extra activiteiten en faciliteiten. Een overzicht van de niet verplichte kosten vind je hier.

Kopiëren en printen voor studenten

Studenten kunnen kopiëren en printen op de multifunctionals met een kaartlezer die op de locatie aanwezig zijn. Hiervoor is nodig:

Een Albeda inlognaam en wachtwoord
Een OV-chipkaart om via de kaartlezer aan te melden
Een laptop of pc met Internet toegang
Voldoende tegoed op de persoonlijke MyPrint account van de student

Je kan een tegoed kopen door naar de website myprint.albeda.nl te gaan. Na het inloggen met de Albeda inlognaam en wachtwoord kan je daar een printer installeren op laptop, waarmee je naar een multifunctional kan afdrukken.

Op de helppagina van myprint.albeda.nl zijn diverse filmpjes opgenomen met instructies. Voor vragen kan je ook direct contact opnemen met Albeda Studentenhelpdesk, bereikbaar via 010-8927878 of [email protected].