De opleiding is beschreven in het kwalificatiedossier. In dit dossier staat precies wat je moeten weten en kunnen om je diploma te halen. De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldeel en keuzedelen. Hieronder vind je een korte uitleg.
Basisdeel: bestaat uit 2 onderdelen: de beroepsspecifieke- en de generieke onderdelen.
1: Beroepsspecifieke onderdelen
Beroepsspecifieke onderdelen bestaan uit kerntaken en werkprocessen.
Kerntaken: zijn taken die je zelfstandig moet kunnen uitvoeren en die in het beroep steeds weer terugkomen. Elke kerntaak bestaat uit meerdere werkprocessen.
Werkprocessen: zijn activiteiten die horen bij een kerntaak. In de opleiding leer je deze activiteiten uit te voeren.
2: Generieke onderdelen
Naast het onderdeel voor het beroep, leer je ook algemene onderdelen. Deze onderdelen zijn:
In de lessen van deze onderdelen word je goed geïnformeerd over wat er van jou verwacht wordt.
Profieldeel: geeft een specifieke invulling aan jouw opleiding.
Beroepsspecifieke onderdelen:
Basisdeel:
Kerntaak B1-K1: Treedt op als aanspreekpunt voor klanten/gasten
Profieldeel:
P2-K1: Realiseert commercieel aanbod
Naast het onderdeel voor het beroep, leer je ook algemene onderdelen. Deze onderdelen zijn:
In de lessen van deze onderdelen word je goed geïnformeerd over wat er van jou verwacht wordt.
Naast taal en rekenonderwijs voor het beroep krijg je ook les in algemene taal en rekenvaardigheden.
Voor de lessen taal en rekenen heb je zowel schriftelijk als digitaal lesmateriaal. Je legt de examens taal en rekenen af in de onderstaande gebieden op het vermelde niveau. Uitgebreide informatie over de examinering van taal en rekenen vind je onder de tegel “examinering en diplomering”.
Nederlands
Lezen, luisteren, schrijven, spreken en gesprekken voeren - 2F
Rekenen
Rekenen niveau 3
Om goed in onze samenleving mee te kunnen doen, is alleen een voorbereiding op een beroep niet voldoende. Loopbaan en Burgerschap speelt daar op in. Bij Loopbaan leer je om aan je eigen ontwikkeling te werken. Burgerschap gaat in op deelname aan de maatschappij. Denk aan het maken van politieke keuzes, op tijd op het werk komen, als kritisch consument kunnen functioneren etc. Alle studenten in het mbo moeten ‘competent’, oftewel vaardig zijn, op het gebied van Loopbaan en Burgerschap. De kwalificatie-eisen Loopbaan en Burgerschap zijn via deze link te bekijken.
Je hoeft voor loopbaan en burgerschap geen examen te doen. Wel is het zo dat je moet voldoen aan de zogenaamde wettelijke inspanningsverplichting voor Loopbaan en Burgerschap. Voldoen aan deze verplichting is een voorwaarde voor het behalen van je diploma van de opleiding. . Meer informatie over het programma en de wettelijke inspanningsverplichting voor Loopbaan en Burgerschap is te vinden in het verantwoordingsdocument L&B dat je kan vinden op de opleidingspagina op het SharePoint.
Keuzedelen zijn extra onderdelen voor de opleiding waaruit je kunt kiezen. Hierdoor krijg je extra kennis die je kunt gebruiken in je beroep of in de maatschappij. Het is een verplicht onderdeel binnen de opleiding. Het is een verplicht onderdeel binnen de opleiding. Voor deze opleiding moet je tenminste 720 SBU aan keuzedelen afronden. De opleiding biedt de volgende keuzedelen aan:
Ook kan je ervoor kiezen om een clusterbreed keuzedeel te volgen. Dit zijn keuzedelen die door andere onderwijsteams binnen het cluster Hospitality worden aangeboden.
Je kan er daarnaast voor kiezen om een keuzedeel te volgen dat door colleges wordt aangeboden die buiten het cluster Hospitality vallen. In principe kan je alle binnen Albeda gegeven keuzedelen kiezen.
Als je een ander keuzedeel wilt volgen dan bij jouw opleiding wordt aangeboden, overleg je dit eerst met jouw slb’er / coach. Voor de keuzedelen dien je je tijdig aan te melden via het studentenportaal. Daarnaast moet er aan de volgende drie voorwaarden worden voldaan:
Er mag geen overlap zijn tussen het keuzedeel en jouw opleiding zijn. Of dat het geval is kan je nagaan via de overlapchecker
De lessen van het keuzedeel zijn in jouw lesrooster in te passen.
De opleiding die het keuzedeel aanbiedt heeft ruimte om jou te plaatsen.
Het onderwijsprogramma is standaard geprogrammeerd in drie studiejaren. Voor de meeste studenten zal dit het best passende traject zijn.
Als tijdens de opleiding blijkt dat een student de opleiding een ander tempo kan doen, vertraagd of versneld, of anders inrichten i.v.m. stage bestaat de mogelijkheid voor maatwerk. Om hiervoor in aanmerking te komen heeft de student eerst contact met zijn studieloopbaanbegeleider. Mocht er sprake zijn van de mogelijkheid voor maatwerk, dan kan dit verder in werking gezet worden. Er zijn diverse mogelijkheden voor maatwerk.
Binnen de opleiding Travel & Hospitality hebben we 4 verschillende maatwerktrajecten.
1. Versneltraject, een niveau 4 student krijgt de mogelijkheid tot versnellen en kan daarmee de opleiding in 2 jaar afronden i.p.v. 3 jaar.
Om in aanmerking te komen voor het versneltraject, wordt gelet op:
Alle studiepunten van OP 1 en 2 behaald.
Hoog aanwezigheidspercentage, boven 90%
Nulmetingen Nederlands, Engels en Rekenen op niveau behaald.
Passende houding binnen de opleiding
Indien de student aan de bovenstaande eisen voldoet, zal de student door de studentcoördinator benaderd worden voor het versneltraject. Het daadwerkelijke
versnellen start vanaf het tweede leerjaar.
De versnelklas zal worden begeleid door twee ervaren loopbaancoaches.
2. Vertraagtraject, op het moment dat een student het reguliere programma niet kan volgen, bieden wij een vertraagtraject aan. Hierdoor krijgt de student langer de tijd om de opleiding af te ronden. Gaat het reguliere traject voor een student te snel gaat of door andere persoonlijke/medische/andere redenen kan de student het tempo niet bijhouden, zal hij/zij/hun het vertraagtraject aangeboden krijgen. Deze studenten starten aan het begin van het schooljaar in een "vertraagklas” en zullen een eigen maatwerktraject binnen de opleiding volgen.
De studenten in de vertraagklas zullen worden begeleid en gemonitord door twee loopbaancoaches.
3. Doorstroomtraject niveau 3 naar niveau 4, een niveau 3 student krijgt de mogelijkheid om na het eerste halfjaar over te stappen naar niveau 4. Om hiervoor in aanmerking te komen voor een doorstroom van niveau 3 naar niveau 4, wordt gelet op:
Alle studiepunten van OP 1 en 2 behaald.
Hoog aanwezigheidspercentage, boven 90%
Nulmetingen Nederlands, Engels en Rekenen op niveau behaald.
Passende houding binnen de opleiding
Indien de student aan de bovenstaande eisen voldoet, zal de student door de studentcoördinator benaderd worden voor het doorstroomtraject. De overstap naar niveau 4 zal plaatsvinden vanaf de derde onderwijsperiode in het eerste leerjaar. De student ontvangt na 3 leerjaren een niveau 4 diploma i.p.v. een niveau 3 diploma.
4. Februari klas, nieuwe start... De februariklas is een niveau 3 & 4 opleiding, die elk jaar start in februari. In deze klas starten nieuwe studenten, die bijvoorbeeld een verkeerde opleidingskeuze hebben gemaakt. Daarnaast starten huidige studenten, die in september zijn gestart. Deze studenten zijn om persoonlijke/medische/andere redenen het eerste halfjaar niet goed zijn gestart en krijgen de mogelijkheid om in februari opnieuw met de opleiding starten. De februariklas heeft een hoger niveau dan de reguliere eerstejaarsklassen, omdat deze groep het eerste leerjaar in een halfjaar afronden. Dit betekent dat zij meer lessen in een week hebben en een zwaardere studielast.
Van februari tot Juli ronden de studenten leerjaar 1 af. Aan het einde van leerjaar 1 wordt gekeken of de student in het tweede leerjaar zal instromen op niveau 3 of niveau 4.
Vanaf september (nieuw schooljaar) stroomt deze groep in leerjaar 2 niveau 3 of niveau 4 in.
De februari klas wordt begeleid en gemonitord door twee ervaren loopbaancoaches.
Ook wordt een excellentiereis georganiseerd voor studenten die halverwege het eerste jaar alle studiepunten hebben behaald en een aanwezigheid hebben van boven de 90 procent. Voor de studiereis is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Om mee te gaan op de reis wordt een selectieprocedure gehouden. De procedure bestaat uit het sturen van een motivatiebrief en een gesprek met de organiserende docenten. Deze reis is opgenomen in het programma om studenten extra uit te dagen en nieuwe ervaringen op te laten doen. De financiering van deze reis zal grotendeels bekostigd worden uit de Erasmusplus subsidie. Afhankelijk van de bestemming kan er een eigen bijdrage worden gevraagd van maximaal €250,-
De lesuren en de uren in de praktijk staan in een overzicht. Dit overzicht heet een topmodel.