Beroepspraktijkvorming

Tijdens de BPV (stage) ontwikkel je een belangrijk deel van de werkprocessen die onderdeel zijn van de opleiding. De BPV moet je met een positief resultaat afronden om je diploma te kunnen krijgen. De BPV wordt (mede)beoordeeld door de praktijkopleider. Je kunt alleen bij een erkend (goedgekeurd) leerbedrijf de BPV (stage of werk) doen. Op de site van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) vind je of een leerbedrijf is goedgekeurd. Tijdens de BPV volg je de regels die in dat beroep gelden. Dit kan betekenen dat je 's avonds en/of in het weekend stage moet lopen of werken. 

Lees meer

Het vinden van een BPV-plaats

Je gaat zelfstandig op zoek naar een stageplaats. De BPV-coördinator van de opleiding kan jou ook helpen bij het zoeken naar een BPV plaats. De BPV-coördinator zal controleren of de BPV plaats geschikt is. Je kunt dit ook zelf doen via www.stagemarkt.nl. De BPV kan alleen gevolgd worden bij een erkend leerbedrijf.

School is medeverantwoordelijk voor het vinden van een eerste stageplaats voor jou. Samen met jou kijken we welk bedrijf passend is. Het kan zijn dat je wordt afgewezen binnen een bedrijf. We zoeken dan samen naar een ander passend bedrijf. Helaas werkt de luchtvaart in seizoenen en kan het zijn dat na de afwijzing er geen stageplaats meer beschikbaar is voor het seizoen waarin jij stage gaat lopen. Je loopt dan studievertraging op doordat je in een volgend seizoen kunt starten met de BPV. Indien je na 1 oktober nog stage loopt, dien je opnieuw lesgeld te betalen.

De luchtvaart werkt met cursussen ofwel initial trainingen of basiscursussen. Het kan zijn dat je in een latere basiscursus wordt ingedeeld door het bedrijf omdat eerdere cursussen vol zitten. Indien je na 1 oktober stage loopt dan ben je verplicht opnieuw lesgeld te betalen.

Voor een stage op een luchthaven kan een student een voorkeur opgeven voor een stagebedrijf en kan de student solliciteren. Eenmaal gesolliciteerd en aangenomen, dan is er geen mogelijkheid om te switchen.

Indien de student in aanmerking wil komen voor een kwalificerende stage in de cabine van een vliegtuig, gelden strikte voorwaarden en bepaalt school of de student een stage in de cabine van een vliegtuig mag lopen naar aanleiding van boven genoemde criteria.

Aanvullende eisen

Sommige BPV-plekken hebben voorwaarden voordat je kunt beginnen. In jouw stage of werk betreft dit vaak het onderstaande: 

Verklaring omtrent gedrag
Steeds meer BPV-organisaties vragen van studenten een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Deze verklaring is op te vragen bij de gemeente waar je woont. Het komt voor dat een praktijkorganisatie je niet toelaat zonder een VOG! Aan de aanvraag zijn kosten verbonden. Deze kosten zijn voor jouw rekening en kunnen per gemeente verschillen. Het niet kunnen verkrijgen van een VOG heeft mogelijk gevolgen voor je studievoortgang. Het niet kunnen verkrijgen van een VOG na de start van de opleiding kan bovendien een reden zijn om de onderwijsovereenkomst te ontbinden. Algemene informatie over de VOG vind je op deze site.

Voor wat betreft de ontwikkelingsgerichte BPV kan er door de student zelf gekozen worden voor een stage in het binnen- of buitenland.

 Voor een binnenlandse stage moet aan de volgende voorwaarden zijn voldaan:

  • SLB taakklasse 2

 Voor een buitenlandse stage moet aan de volgende voorwaarden zijn voldaan:

  • SLB taakklasse 2 voldoende afgerond
  • Motivatiebrief en CV ook opstellen in het Engels of Spaans
  • Beroepshouding moet in minimaal 2 OP’s met ‘voldoende’ zijn beoordeeld

Over het algemeen loopt de student stage in onderwijsperiode 5 en onderwijsperiode 6. Mocht de student nu eerder toe zijn aan de ontwikkelingsgerichte stage en al in onderwijsperiode 4 of tijdens de zomervakantie willen starten moet aan de volgende (extra) voorwaarden zijn voldaan:

  •  Hospitality beroepstaken zijn voldoende afgerond complexiteitsniveau 1 (eerste 3 beroepstaken)
  • Engels beroepsgericht beroepstaken zijn afgerond complexiteitsniveau 1 (eerste beroepstaak)
  • Engels generiek beroepstaken zijn afgerond complexiteitsniveau 1 (eerste beroepstaak)
     

Om deel te nemen aan de kwalificerende stage (Eindstage) moet aan de volgende voorwaarden zijn voldaan:

  • Minimaal 18 jaar of ouder op de eerste dag van de stage dit zijn eisen van de beroepsgroep. Mocht je op een eerder moment toe zijn aan de stage wordt er met de coördinator kwalificerende bpv gezocht naar mogelijkheden.
  • Maximaal 1 onderwijsperiode een onvoldoende beoordeling voor de beroepshouding gedurende de hele opleiding;
  • Er dient een geldige AIVD-verklaring te zijn afgegeven;
  • Alle beroepstaken (cabine, passage, Spaans en beroepsspecifiek Engels) dienen voldoende te zijn afgerond.

Veiligheidsonderzoek burgerluchtvaart: 
Het is verplicht om bij aanvang van de opleiding een veiligheidsonderzoek burgerluchtvaart te overhandigen aan jouw SLB-er. Dit is een antecedentenonderzoek waarbij wordt gekeken of jij in aanmerking komt om op een luchthaven of in de cabine van een vliegtuigstage te lopen. Hieraan zijn kosten verbonden die voor jouw rekening zijn. De daaraan verbonden kosten zijn voor 2020 €127,- en worden elk jaar opnieuw vastgesteld. Een verklaring van geen bezwaar (VGB) is 5 jaar geldig. Let op! De verklaring dient binnen 5 maanden na goedkeuring te worden ingezet, anders is deze verklaring niet meer geldig. Het niet kunnen verkrijgen van een VGB na de start van de opleiding kan bovendien een reden zijn om de onderwijsovereenkomst te ontbinden.

Inrichting BPV

Ontwikkelingsgerichte stage

Ontwikkelingsgericht, stage in een internationale leeromgeving of op een luchthaven.

Totaal aantal uren: 800 uur of  5 maanden.

De ontwikkelingsgerichte stage zal in veel gevallen een frontoffice-stage zijn bij een hotel of een vakantiepark, waarbij er ook beperkt ruimte is voor andere werkzaamheden. Over het algemeen loopt de student stage in onderwijsperiode 5 en 6. Eerder starten tijdens de zomervakantie is in overleg mogelijk. Met RTHA zijn we een samenwerking aangegaan om ook vervroegd stagelopen vanaf OP4 mogelijk te maken. Deze studenten keren dan alweer in OP6 terug naar school.
De ontwikkelingsgerichte stage in een internationale leeromgeving is een stage die je zelf gaat zoeken. Je kiest een bedrijf in binnen- of buitenland dat bij je past. Indien je jonger bent dan 18 jaar, dan is bij een stage in het buitenland toestemming vereist van jouw ouders/ verzorgers.

Het doel van de ontwikkelingsgerichte stage is om de student zo breed mogelijk op te leiden voor de arbeidsmarkt, zodat zij kans maken op een baan binnen de toeristische sector. Daarom is de ontwikkelingsgerichte stage gericht op de sector Hotellerie en richten wij ons op het principe van hostmanship.

Na jouw ontwikkelingsgerichte stage ga je weer verder op school in de volgende fase. Het is daarom belangrijk dat je op tijd een stage vindt en op tijd je stage afgerond hebt. Indien je geen stage vindt of jouw stage niet op tijd afrondt, bestaat er een kans dat je studievertraging oploopt. We kijken dan naar een passende oplossing. Dat kan zijn een stage bij jou in de buurt die te combineren is met school. Het kan ook zijn dat je in leerjaar 3 pas je ontwikkelingsgerichte stage afrondt voordat je met de kwalificerende stage begint.

Kwalificerende stage

Kwalificerend, stage op een luchthaven of in de cabine van een vliegtuig. Totaal aantal uren:  minimaal 800 uur en 5 maanden. De totale hoeveelheid uren en maanden kan per bedrijf verschillen.


Binnen de luchtvaart is het gebruikelijk dat in de vakantieperiodes stage wordt gelopen. Dit is de drukste periode en dan kunnen onze studenten het meeste leren. Dit betekent dat studenten in schoolvakanties stagelopen. Indien de vakantie vervalt krijgt de student op een ander moment de vakantieweek aangeboden.

Zoals je hierboven ziet is er een ontwikkelingsgerichte stage en een kwalificerende stage. Zowel tijdens de ontwikkelingsgerichte stage als tijdens de kwalificerende stage krijg je gelegenheid om, begeleid door de praktijkbegeleider, de zaken die je op school hebt geoefend in het bedrijf verder te ontwikkelen. Het verschil tussen de ontwikkelingsgerichte stage en de kwalificerende stage is dat je na de ontwikkelingsgerichte stage weer naar school gaat om verder te gaan met de opleiding en dat je aan het einde van de kwalificerende stage in het bedrijf (een gedeelte van het) examen gaat doen.

 

Een kwalificerende stage kan plaats vinden op een luchthaven of in de cabine van een vliegtuig wordt de student geplaatst bij een bedrijf door de school. Om stage te kunnen lopen wordt er door docenten en stageorganisaties gekeken naar deze criteria:

  • De beroepshouding gedurende alle schooljaren
  • De leerresultaten gedurende alle schooljaren
  • Het gedrag gedurende alle schooljaren
  • De leeftijd
  • De sociale ontwikkeling van de student
  • Het bedrijfsprofiel
  • Het aantal beschikbare stageplaatsen binnen het bedrijf

Voor een stage op een luchthaven kan een student een voorkeur opgeven voor een stagebedrijf. Uiteindelijk is het advies van school leidend waar een student mag gaan solliciteren.  Eenmaal gesolliciteerd en aangenomen, dan is er geen mogelijkheid om te switchen.

Indien de student in aanmerking wil komen voor een kwalificerende stage in de cabine van een vliegtuig, gelden strikte voorwaarden en bepaalt school of de student een stage in de cabine van een vliegtuig mag lopen naar aanleiding van boven genoemde criteria.
 

Begeleiding tijdens de BPV

Begeleiders tijdens de BPV
Er zijn verschillende mensen die betrokken zijn bij jouw leerproces in de BPV. Hieronder wordt uitgelegd wie wat doet.

De praktijkopleider
De praktijkopleider is een persoon van de organisatie waar je de BPV uitvoert. Hij helpt je bij het uitvoeren van de activiteiten in de praktijk. Met een praktijkopleider bespreek je hoe jij de activiteiten verricht in de praktijk en wat je nog kunt verbeteren. Hij helpt je de werkzaamheden steeds professioneler uit te voeren. De BPV-begeleider zal contact onderhouden met jouw praktijkopleider over jouw vorderingen. De praktijkopleider zal ook de meeste van jouw werkzaamheden beoordelen.

De BPV-begeleider
De BPV-begeleider is een docent van school. Deze docent kan jou helpen als je vragen hebt of problemen op de BPV hebt. Het is belangrijk dat je weet wie je BPV-begeleider is, in het student informatie systeem (SIS) kun je vinden wie dat is. Je wordt op je BPV-adres minimaal 1 keer per BPV-periode bezocht door jouw BPV-begeleider.

BPV-begeleider ontwikkelingsgericht:

Meneer E. Stam
Mailadres: [email protected]


BPV-begeleider kwalificerend:

Mevrouw A. Kieviet
Mailadres: bpvklutonbaan@albeda.nl

 

Problemen tijdens de BPV

Het kan zijn dat tijdens jouw BPV problemen ontstaan. Bespreek dit altijd eerst op de BPV met degene die jou begeleidt. Als je er niet uitkomt neem dan snel contact  op met jouw begeleider vanuit school. Stop nooit zelf met je BPV zonder dat je dit hebt besproken. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de voortgang van jouw opleiding. Samen met je begeleider wordt er altijd gezocht naar een oplossing.